S-a stins lumina în Portul Constanța

Două containere cu becuri cu incandescență pentru uz industrial, oprite de vameșii români

Polițiștii de frontieră constănțeni au descoperit, în Portul Constanța, două containere încărcate cu becuri cu incandescență pentru uz industrial, importate din China, ce nu respectau legislația comunitară, relatează presa locală CT News.

Potrivit Gărzii de Coastă, în urma unor activități informative desfășurate joi, 22 aprilie, polițiștii de frontieră, în cooperare cu lucrători ai Serviciului Combaterea Criminalității Organizate Porturi Maritime Constanța, ai Biroului Vamal de Frontieră Constanța și ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, au participat la efectuarea unui control asupra a două containere, sosite din China pentru o societate din municipiul București, având ca marfă declarată becuri cu incandescență pentru uz industrial, în valoare de aproximativ 134.000 de lei.

„În urma verificărilor, reprezentanții CJPC Constanța au stabilit că marfa respectivă nu respectă legislația comunitară, fapt pentru care a fost luată măsura nepermiterii importului pe teritoriul României, cât și returnarea containerelor încărcate cu becuri cu incandescență către țara de origine”, se arată în comunicatul Gărzii de Coastă.

Directiva Comisiei Europene

Comisia Europeana a adoptat „Regulamentul de implementare a Directivei 205/32/CE a Parlamentului European si a Consiliului, în ceea ce privește cerințele de proiectare ecologice pentru lămpi de uz casnic nondirecționale”. Potrivit acestui Regulament, becurile cu filament incandescent nondirecționale urmau să fie înlocuite din locuințelor europenilor, până în 2012.

Decizia de înlocuire a becurilor cu filament incandescent nondirecţionale a fost luată după ce s-a constatat că 19% din consumul energetic este reprezentat de iluminatul gospodăriilor. Mai mult, randamentul becului clasic e de 3%-5% lumină, şi restul căldură. În contextul acestei măsuri, Comisia Europeană estimează că folosirea becurilor ecologice va determina o economie de energie în UE echivalentă cu consumul anual al României sau al 11 milioane de gospodării, iar emisiile de CO2 vor fi diminuate cu 15 milioane de tone pe an.

Pasarela Regală din Constanța, „scoasă la lumină”

Articolul precedentIon Iliescu face un pas în spate
Articolul următorBratu de la „Drumuri și Poduri”, în arest la domiciliu