Desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de fostul președinte Ion Iliescu, a primit undă verde din partea senatorilor. După numeroase solicitări venite din partea adevăraților revoluționari, Institutul unde inclusiv Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu au funcții de conducere, urmează să își închidă porțile.

Ieri, în Senat, a fost adoptată inițiativa de desființare, fiind exprimate 80 de voturi „pentru”, 54 „împotrivă” și nicio abținere.
Senatul este cameră decizională astfel încât legea merge la promulgare, după ce încă din decembrie 2019, Guvernul PNL condus de Ludovic Orban a adoptat o ordonanță de urgență pentru desființarea Institutului.

IRRD a fost înființat prin Legea nr. 556/2004, obiectul de activitate fiind analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor Revoluţiei, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acesteia. Însă, din ce se arăta în nota de fundamentare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, deși „activitatea instituției a fost finanțată de la bugetul de stat aproape în totalitate”, „evenimentele organizate au vizat propagarea în spațiul public a unor interpretări asupra Revoluției Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfășurate de organele de anchetă în Dosarul Revoluției”.

Articolul precedentMinistrul Sănătății a aflat din gura lui Alexandru Rafila de ce trebuie să demisioneze
Articolul următorRaluca Turcan știe ce sporuri ar trebui eliminate