Foto: Digi 24
Foto: Digi 24

Alimentele au cunoscut majorări drastice, iar prețurile continuă să crească.

România se confruntă cu o avalanșă de scumpiri, anul 2021 fiind anul în care am plătit chiar și cu 15% mai mult pentru legume, fructe sau carne.

Au existat scumpiri în lanț și în ceea ce privește carburanții, gazele sau electricitatea. Cu toate acestea, principala grijă a românilor rămâne prețul pe care sunt nevoiți să-l plătească pentru coșul zilnic de cumpărături.

Jurnaliștii Digi24 au mers în magazin să afle cât îi costă pe oameni coșul zilnic.

Prețurile cresc, salariile stagnează. ”Suntem ai nimănui. Muncim de dimineață până seara, 15 ore, 20 de ore. Pentru nimic”

Suntem ai nimănui, eu așa consider. Ne simțim ai nimănui. Problema e că noi suntem tineri și muncim de dimineață până seara, 15 ore, 20 de ore și degeaba. Dar sunt bătrânii, copiii care nu știu ce timpuri vor prinde”, a declarat o persoană aflată în magazin.

În același context, echipa de jurnaliști a calculat prețul unui coș de cumpărături, stabilind multiple majorări.

– un kilogram de zahăr costă 3 lei, anul trecut era 2,5 lei;

– un litru de lapte costă 6 lei, cu 6% mai scump decât anul trecut;

– un litru de ulei costă 8,9 lei. Anul trecut, același produs costa 6,2.

Românii plătesc cu 14% mai mult pentru coșul de cumpărături

Adăugând și alte produse, printre care lactate și carne de porc, jurnaliștii au stabilit că românii plătesc aproximativ 90 de lei, doar pentru produse alimentare. De asemenea, valoarea coșului de cumpărături este cu 14% mai ridicată decât în anul 2020.

Dacă adăugăm creșterea prețului la energie electrică și gaze, dacă adăugăm și creșterea prețului la combustibil care crește prețul la transport pe kilometru, toate acestea reprezintă 8-10% în calculul prețului pentru un produs alimentar”, a precizat Dragoș Frumosu, Sindalimenta.

Conform consultanților economici, românii vor fi nevoiți să plătească din ce în ce mai mult pentru alimente. Mai mult, se estimează scumpiri alarmante, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.

Articolul precedentGeneraţia Z: tinerii născuți între 1995 și 2010 sunt mai conștienți de risipa alimentară
Articolul următorCîțu vrea certificat verde, în Capitală și județul Ilfov
Jurnalist full-time / Pesimist part-time