Cel mai mic chip din lume, pregătit să revoluționeze știința medicală

Chip-ul va putea fi implantat în corpul uman și va avea ca scop monitorizarea diverselor afecțiuni. Inventatorii promit că noua tehnologie va îmbunătăți calitatea vieții

Dispozitivele medicale implantate sub piele (de tipul chip sau chiar nanochip) scriu istorie în epoca tehnologiei din ce în ce mai avansate, revoluționând viața omului și dându-le, deopotrivă, pacienților suferinzi de diferite boli cronice sau nu, ocazia să beneficieze de un tratament modern și, poate, mult mai eficient și mai rapid decât orice altceva existent și omologat pe piață, în prezent.

Cercetătorii de la Universitatea de Inginerie din Columbia au construit cel mai mic chip din lume, ce va fi folosit în scop medical

Spitalul Foișor scapă de statutul de spital Covid

Cel mai mic chip din lume, menit să fie implantat în corpul omenesc, a fost construit de cercetătorii de la Universitatea Columbia, din Statele Unite ale Americii. Chipul, imposibil de de văzut de ochiul uman, are o dimensiune de maxim 0.1 mm3.

Pentru a-l construi, cercetătorii au folosit un sistem de ultrasunete pentru a alimenta chip-ul cu energie, însă și pentru a comunica cu acesta prin wireless. Concluziile studiilor au fost publicate online în data de 7 mai, în revista de nișă Scence Advances.

Medicina și tehnologia fac front comun

„Am vrut să ne testăm limitele și să creem cel mai mic chip existent în acest moment”, a declarat Ken Shepard, șeful echipei de cercetători care a întreprins studiul amplu. „Vorbim despre o idee nouă – acest chip poate, de unul singur, să funcționeze ca un sistem electronic în toată regula. Crearea lui ar putea reprezenta un pas important în dezvoltarea viitoarelor tehnologii wireless, dar nu numai”, notează publicația Eurekalert.

Chip-ul va putea fi introdus în corpul omenesc prin injectare, fără a fi nevoie de dispozitive suplimentare ajutătoare și are ca scop monitorizarea diferitor afecțiuni. Cu toate astea, în momentul de față vorbim, în continuare, despre studii, nu despre o comercializare în masă a acestuia.

Urmează să vedem dacă chip-ul va fi folosit în monitorizări și tratamente, însă cu siguranță apariția lui reprezintă un pas înainte în lumea medicală din întreaga lume.

Articolul precedentSpitalul Foișor scapă de statutul de spital Covid
Articolul următorOrban aplică „metoda Dragnea”: „Eu sunt și trecut, şi prezent, şi viitor pentru PNL”
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.