DNA l-a chemat de acasă pe edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, însă au anunțat că vor trimite în judecată pentru fapte de corupție cinci persoane care au lucrat la Primăria Municipiului BucureștI(PMB)
Acestea sunt: Daniela Mincu(la data faptei director general al Direcției Achiziții din cadrul PMB), în prezent, președinta Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor(CNSC), CONSTANTINESCU OCTAVIAN CLEMEN, consilier personal al Primarului General, STOIAN TEODORA, la data faptei membru al Comisiei de evaluare/negociere, ocupând funcția de Șef Serviciu Evidență Achiziții Externe, CÎMPEANU CARMEN, la data faptei membru al Comisiei de evaluare/negociere, ocupând funcția de Șef Serviciu Evidență Achiziții Externe, OLARIU RODICA la data faptei membru al Comisiei de evaluare/negociere, ocupând funcția de Expert-Direcția Contracte.
Potrivit DNA, cei cinci inculpați au trucat o licitație pentru evaluarea unor imobile din domeniul public și au adus un prejudiciu Primăriei Municipiului București în valoare de 724.424 lei. Astfel, cele cinci persoane au încălcat dereptul altor agenți economici de a participa la licitație publică și au favorizat o societate agreată de ei.
Foștii angajați ai Primăriei Capitalei au trucat o licitație publică, acuză DNA
„În perioada martie 2015-august 2015, inculpații Constantinescu Octavian Clement, Stoian Teodora, Cîmpeanu Carmen, Olariu Rodica, Slabu Cristina, în calitate de membri ai comisiei de evaluare desemnați pentru atribuirea unui acord-cadru de servicii de evaluare imobiliară a bunurilor imobile în domeniul public/privat sau aflate în administrarea municipiului București și inculpata Mincu Daniela, director general al Direcției Generale Achiziții, ar fi încălcat dispozițiile legale (OUG nr. 34/2006 și O.G. nr. 119/1999), cu ocazia desfășurării celor două proceduri de atribuire a Acordului-cadru, respectiv licitație deschisă și negociere. Aceștia nu ar fi transmis spre publicare un anunț de participare, nu ar fi asigurat un tratament egal și transparent între operatorii economici, stabilind firma câștigătoare deși aceasta nu îndeplinea cele 3 cerințe minime de calificare pentru atribuirea Acordului Cadru”, au transmis procurorii anticorupție.
Daniela Mincu a „plecat” de la Primăria București la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor
Fiind pasionată de licitații publice, așa cum reiese din parcursul său profesional, Daniela Mincu și-a mutat „experiența” de la Primăria București la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor(CNSC), instituția care verifică transparența, legalitatea atribuirii contractelor publice.
Mincu este cea care a decis, alături de alți doi angajați CNSC, suspendarea procedurii de atribuire a contractului de gestionare a deșeurilor din Sectorul 4 București. Contestațiile au fost formulate de SC Romprest Service SA și SC Polaris M Holding SRL. În decizia de suspendare, emisă la data de 22 martie ac, se menționează că „suspendarea licitației publice este necesară pentru a nu se prejudicia interesele contestatoarelor(n.r. cele două firme menționate mai sus) dar și cele ale Primăriei Sector 4 București”, unitatea administrativă care a inițiat licitația publică.
Reamintim, Capitala se confruntă cu mari probleme în gestionarea deșeurilor, iar edilii au recunoscut în mod public că nu știu unde vor mai depozita gunoiul. Detalii puteți (re)citi aici.
Angajații PMB București, trimiși în judecată de DNA, beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea definitivă a unei hotărâri judecătorești.