Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Comunitatea Declic a făcut azi, 22 aprilie, un anunț prin care informează că Ministerul Mediului refuză să respecte legea. De asemenea, reprezentanții au menționat că nu există alerte satelitare și alte funcții care ar face publice ilegalitățile forestiere în aplicația ”Inspectorul Pădurii”.

Astfel, comunitatea a explicat că a decis să dea în judecată Ministerul Mediului, cerând ajutor de la justiție, dar și ajutor de la români pentru a strânge banii necesari procesului, până pe data de 26 aprilie.

Alături de imaginea lui Gelu Puiu, secretarul de stat responsabil de păduri din ministerul Mediului, Declic a explicat faptul că o investigație Recorder a făcut recent publice preocupările sale.

”Să-i convingă justiția să-și facă treaba”

Într-o înregistrare audio, Gelu Puiu se lăuda că a schimbat, prin șantaj, 20 de șefi de direcții silvice cu membri de partid.

El este persoana responsabilă pentru Inspectorul Pădurii. De la el așteptam să ia măsurile necesare pentru ca aplicația pentru cetățeni să devină complet funcțională. Așteptam, dar nu mai așteptăm, din două motive.

Mai întâi, pentru că dezvăluirile l-au făcut să-și dea demisia. În al doilea rând, pentru că această investigație a făcut lumină, ne-a arătat cu ce se ocupă personalul de rang înalt responsabil de soarta pădurilor. Cu șantaj, cu rezolvarea urgentă a intereselor de partid, cu numirea în funcții silvice a unor oameni credincioși partidului”, menționează reprezentanții comunității.

De asemenea, aceștia adaugă că Gelu Puiu nu reprezintă un caz unic în Minister. Este vorba despre un aparat de stat din care fac parte funcționari ”moșteniți” din vremurile în care nici măcar nu se vorbea de salvarea pădurilor.

Declic explică și faptul că așteptarea este inutilă și că este nevoie de un ”Inspector al Pădurii” complet funcțional care arate clar, când și unde se taie ilegal pădurea. Pentru a beneficia de acest soft funcțional, cei de la Declic au decis să dea în judecată Ministerul Mediului.

Oricine poate contribui pentru a strânge banii necesari acțiunii în instanță cu un click aici

Am făcut deja primul pas. Am trimis Ministerului o plângere prealabilă, prin care am întrebat când vor fi adăugate alertele satelitare și celelalte funcții lipsă, în Inspector. Răspunsul primit e incomplet și contradictoriu”, au explicat reprezentanții comunității Declic.

Este nevoie de bani pentru ca această acțiune să fie demarată, în instanță, până luni, 26 aprilie. Atunci expiră cele 30 de zile de la răspunsul primit de la Minister la plângerea prealabilă formulată de avocații comunității.

Articolul precedentRusia își retrage trupele de lângă Ucraina
Articolul următorBipolaritate: Iohannis se declară optimist, dar restricțiile continuă și pe 1 iunie
Jurnalist full-time / Pesimist part-time