Foto: ph-online
Foto: ph-online

Fără petreceri, fără baloane, fără copii, fără festivități: data de 1 iunie rămâne amintire și pentru 2021.

Ferm, dar optimist: cam asta este impresia pe care o lasă Klaus Iohannis, care declară că ziua de 1 iunie este o dată pe care nu ar trebui să o supraevaluăm.

Traducerea: că ești sau nu vaccinat, că respecți sau nu regulile, că ești eternul rebel nemulțumit sau vreun patron de Disneyland neaoș, restricțiile rămân restricții.

Că vine 1 iunie, apocalipsa sau vreun paradis pe pământ, românii nu trebuie să-și facă vreun plan pentru prima zi de vară.

Dacă vreun optimist convins nu a părut niciodată, de data asta, Klaus ne surprinde prin ”fermitate”. Ce-i drept, după o tăcere care a durat ceva luni bune, președintele a decis să vină cu vești optimiste, dar și cu anunțuri hotărâte.

Nehotărâre în cuget și-n simțiri: președintele e optimist, dar pandemia rămâne pandemie

Pentru naivii care (încă) mai au încredere în Guvern, anunțul menționează că ziua de 1 iunie este data la care Guvernul va prezenta evaluările pentru o posibilă relaxare. Asta ar fi partea optimistă.

Pentru a nu deveni, brusc, prea optimiști și veseli, mai ales că se apropie vara, vacanța și Ziua Copilului, Klaus învârte cuțitul în rană: ”Să nu credem, din greșeală, că 1 iunie este data de relaxare totală. Nu va fi!”

Eu sunt foarte optimist și cred că în cursul verii vom ajunge acolo. Evident, până atunci mai sunt atâtea săptămâni în care evaluăm mersul pandemiei. Dacă numărul de infectări scade foarte mult, dacă numărul de persoane grav bolnave scade foarte mult și, în paralel, numărul de vaccinați crește, atunci cu siguranță, rând pe rând, putem să renunțăm la anumite măsuri”, a mai spus președintele.

Speranța moare ultima, dar moare

Klaus speră, copiii speră, noi sperăm. Totuși: data de 1 iunie reprezintă data la care trebuie să zâmbim, dar să rămânem triști. Și data în care suntem optimiști, dar și pesimiști. Fără grătare, fără baloane, fără petreceri și fără planuri.

Sper foarte mult ca în plină vară să ajungem în faza în care măsurile vor fi atât de puține, încât românii vor putea să-și facă concediul în tihnă”, a adăugat președintele.

Traducerea: până în iunie mai este și luna mai, iar planurile pe care le avem pentru iulie ar trebui să înceapă în august. Asta dacă se hotărăște Iohannis că în septembrie vom putea avea Crăciunul din decembrie. Ce va fi de Anul Nou? Ne anunță prin februarie. 2022.

Articolul precedentPădurea se taie ilegal. Declic: ”Dăm în judecată Ministerul Mediului”
Articolul următorContainer cu deșeuri neconforme, oprit la Constanța
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.