Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva, care are peste 15.000 de membri, organizează, miercuri, între orele 11.00 şi 13.00, pichetarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, arată News.ro.

Silvicultorii cer Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor sprijin pentru dotarea cât mai urgentă a personalului silvic cu atribuţii de pază a fondului forestier cu armament de serviciu, cu uniformă de serviciu, cu mijloace de apărare, de intervenţie şi de deplasare, conform prevederilor Statutului personalului silvic şi ale Codului silvic.

Armament pentru protecție pădurilor din România

Reamintim că, printr-o decizie absolut aberantă a Guvernului (H.G nr. 11/2018), a fost interzisă utilizarea anumitor categorii de armament, între care şi cel cu care era dotat o mare parte a personalului silvic din România. În prezent, doar jumătate din personalul silvic care apără pădurile statului este dotat cu armament de serviciu”, arată sindicaliştii.

Mai mult, este nevoie de intervenţia ministerului în vederea punerii în aplicare a prevederilor Legii nr. 234/2019 de modificare şi completare a Statutului personalului silvic, pentru întărirea autorităţii silvicultorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pentru asigurarea dotărilor necesare desfăşurării activităţii personalului silvic în teren, pentru includerea în categoria locurilor de muncă în condiţii speciale a anumitor activităţi din silvicultură şi pentru asigurarea unor condiţii decente de muncă şi de salarizare a personalului silvic.

SUMAL: un sistem care ar trebui să protejeze pădurea, dar nu funcționează

De asemenea, este nevoie și de adaptarea sistemului de urmărire a materialului lemnos SUMAL la necesităţile reale. SUMAL este aplicația care, deși a fost îmbunătățită în permanență, nu funcționează. Sistemul, destinat protecției pădurilor are lacune grave și, deși au trecut mai bine de trei luni de la lansarea SUMAL 2.0, aplicația prezintă multiple sincope

Totodată, se solicită Ministerului Mediului să iniţieze o Ordonanţă de urgenţă prin care statul să asigure un venit de completare, suplimentar indemnizaţiei de şomaj, în cazul persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, ca efect al reducerii activităţilor de producţie din sectorul silvic, urmare a crizei sanitare generată de pandemia de coronavirus, dar şi revizuirea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, în sensul flexibilizării, debirocratizării şi simplificării procedurilor de comercializare a lemnului recoltat din pădurile proprietate publică, mai arată sursa citată.

Șase pădurari au fost omorâți de hoții de lemn

Sindicaliștii insistă și pe modificarea şi completarea Codului penal. Astfel se cere includerea personalului silvic, alături de poliţişti şi jandarmi, în cazul cărora ultrajul se sancţionează cu pedepse sporite.

Această modificare legislativă, alături de dotarea personalului de teren cu armament şi uniformă de serviciu, are ca scop descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor. În ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâţi de hoţii de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacaţi de infractori, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuinţe, anexe gospodăreşti)”, mai arată sindicaliştii.

De asemenea, conducerea Ministerului Mediului ar trebui să intervină astfel încât prin proiectul de modificare şi completare a Legii nr. 171/2010 privind sancţionarea contravenţiilor silvice să fie eliminate prevederile care reglementează sancţionarea contravenţională a personalului silvic, în legătură cu şi în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

În prezent, personalul silvic este, cel mai probabil, singura categorie profesională din România, pentru care legiuitorul a instituit obligarea la plata de amenzi contravenţionale, pentru unele abateri în legătură cu modul de realizare a sarcinilor de serviciu. Se solicită conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor corectarea informaţiilor transmise în spaţiul public de către anumiţi reprezentanţi ai autorităţii publice centrale, urmare a interpretării eronate a datelor din Inventarul Forestier Naţional, prin care s-a lansat falsa idee că din pădurile României dispar anual cca. 20 mil mc de lemn, ca fiind recoltat ilegal”, afirmă reprezentanţii silvicultorilor.

Scopul protestului: salvarea pădurilor României de la distrugere, o implicare constantă a Ministerului Mediului, iar protecția lemnului să reprezinte și protecția oamenilor care asigură pază pădurilor.

Articolul precedentDanemarca anunță că va da Germaniei 55.000 de doze de vaccin AstraZeneca
Articolul următorInstanța a decis: polițistul suspectat că l-a omorât pe George Floyd este vinovat!
Jurnalist full-time / Pesimist part-time