Instanța a decis: polițistul suspectat că l-a omorât pe George Floyd este vinovat!

Imediat după uciderea lui George Floyd, în Statele Unite ale Americii, însă și în alte state ale lumii, a apărut mișcarea Black Lives Matters, care militează pentru drepturile cetățenilor de culoare și împotriva abuzurilor poliției asupra acestora

Derek Chauvin / Foto: Star Tribune

Derek Chauvin, polițistul suspectat că l-ar fi omorât pe George Floyd în data de 25 mai 2020, a fost găsit vinovat pentru toate cele trei capete de acuzare, anunță Hotnews.ro. Anunțul verdictului a stârnit bucurie în sala de judecată, unde se aflau atât susținători ai lui George Floyd, cât și membrii ai familiei acestuia. „Vinovat! Justiția obținută prin durere a fost în cele din urmă returnată familiei lui George Floyd. Acest verdict este un moment decisiv în istorie”, a răspuns Ben Crump, avocatul familiei victimei.

Moartea lui George Floyd a stârnit revolte de amploare în Statele Unite ale Americii

Imediat după moartea americanului de culoare, George Floyd, în Statele Unite au început revoltele, protestatarii acuzând autoritățile americane că ar trata inegal cetățenii de culoare, exemplul morții lui Floyd nefiind unul singular, potrivit acestora. În plus, în aceeași perioadă a apărut mișcarea BLM (Black Lives Matter, traducere în română: Viețile Cetățenilor de Culoare Contează), extinsă ulterior și în alte țări ale lumii, cu precădere în Europa.

Danemarca anunță că va da Germaniei 55.000 de doze de vaccin AstraZeneca

Mortea acestuia a devenit, astfel, un simbol al atitudinii inegale pe care poliția o are, în general, vis-a-vis de cetățenii de culoare, mișcarea BLM acuzându-i pe polițiști de rasism și rele practici asupra oamenilor de culoare din Statele Unite ale Americii.

Derek Chauvin, condamnat pentru omucidere

Cu toate că a pledat nevinovat, Chauvin, ofițerul de poliție din Minneapolis în vârstă de 45 ani, acuzat că l-ar fi ucis pe bărbatul afro-american anul trecut, nu a reușit să îi sensibilize jurați, cei care l-au declarat pe acesta vinovat. Astfel, polițistul se poate alege cu o pedeapsă maximă de 40 ani de închisoare cu exercutare pentru crimă de gradul doi.

„Dar lucrurile nu se termină aici. Nu am uitat că şi ceilalţi trei poliţişti responsabili pentru moartea lui George Floyd trebuie să dea socoteală pentru faptele lor”, a declarat familia victimei, imediat după pronunțarea verdictului ce îl vizează pe Derek Chauvin.

Articolul precedentProtest de amploare în fața Ministerului Mediului. Este nevoie de dotarea angajaţilor care asigură paza pădurilor cu armament, uniforme şi mijloace de apărare şi intervenţie
Articolul următorCîțu, sub presiunea noului acord. Obligat de coaliție să se transforme într-un „jucător de echipă”
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.