Andreea Moldovan, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat luni seară, că se dorește schimbarea grilei de carantinare pentru a avea o imagine cât mai apropiată de realitate, în contextul în care situația actuală este diferită de cea de la începutul pandemiei, ori de cea toamnă, având în vedere apariția de noi tulpini ale virusului, dar și de nivelul de testare (prin testele RT PCR și cele rapide).

„Am convenit cu toţii că fiind o infecţie atât de dinamică şi cu modificări atât de mari, datele pe care le folosim necesită periodic o actualizare sau o updatare. Ne-am gândit care ar fi indicatorii de calcul ai grilei de carantinare cei mai sugestivi pentru procesul epidemiologic, astfel încât să ştim că imaginea pe care ei ne-o vor oferi va fi mult mai apropiată de realitate”, a afirmat, luni, Andreea Moldovan, într-o conferință de presă.

Florin Cîțu: „Nimeni nu este mai presus de lege”

Secretarul de stat a precizat că este vorba de şase indicatori, între care indici de evoluţie, trend, rată de incidenţă, capacitate de testare, număr de cazuri pe UAT, cu focar sau fără focar.

„Sunt nişte indicatori tehnici”, a mai spus Andreea Moldovan, care a precizat că aceștia vor fi făcuți publici, marți, la ora 13.00. Mai mult, aceasta a menționat și faptul că se doreşte o testare mai abundentă decât avem acum, tocmai pentru a avea o situaţie cât mai apropiată de realitate.

De altfel acest aspect a fost deseori specificat de primarii de la Cluj Napoca și Timișoara, care au precizat că în județele lor care testează mai mult, un motiv pentru un număr ridicat de cazuri confirmate, comparativ cu alte județe care au o testare redusă, deci și un număr redus de cazuri confirmate.

Bucureștiul încearcă evitarea carantinării

Articolul precedentPolițist din Neamț reținut pentru trafic de influență
Articolul următorÎncă patru localități din jurul Capitalei în carantină, pentru două săptămâni