Sursa: Captura video ProTV

Nu mai puțin de 13 persoane au calitate de suspecți într-un dosar privind eliberarea de diplome false de către Școala Postliceală „Eugen Nicoară” din municipiul Reghin, în timp ce pentru 6 persoane a fost demarată urmărirea penală, iar trei au fost reținute.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș fac referire la „sistemul creat” încă din 2019, care a făcut ca „mai mulți cetățeni italieni, necunoscători și nevorbitori ai limbrii române, au obținut diplome false emise de Școala Postliceală „Eugen Nicoară” din municipiul Reghin, deși acestea nu au frecventat cursurile la zi ale școlii respective și nu au efectuat practica necesară obținerii diplomelor respective”.

Date din anchetă au fost făcute publice săptămâna aceasta, odată cu perchezițiile derulate în județele Ilfov și Mureș, într-un dosar în care se efectuează cercetări pentru constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual, uz de fals și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Acestea fiind spuse, trei persoane – printre care și un cetățean italian – au fost prezentate instanței cu propunere de arestare preventivă.

Însă Tribunalul Mureș a respins solicitarea, dispunând în schimb luare măsurii controlului judiciar faţă de cei trei inculpați, „pe câte o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 20.02.2024 şi până la data de 19.04.2024. Impune inculpaților respectarea următoarelor obligaţii, pe durata măsurii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi și libertăți, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemați; b) să informeze de îndată organul de urmărire penală, judecătorul de drepturi și libertăți sau organul judiciar în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea lor, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori sunt chemați; d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș; e) să nu se apropie unii de alții și de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii… şi să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale”.

Nu mai puțin de 12 percheziții domiciliare au fost efectuate anterior de polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, ocazie cu care au fost descoperite și ridicate sisteme informatice, medii digitale de stocare și înscrisuri, în vederea continuării cercetărilor.

Din cercetări a reieșit că (…) un bărbat și o femeie, ambii angajați ai unei instituții publice, ar fi divulgat reprezentanților școlii postliceale aspecte din ancheta penală, despre care ar fi avut cunoștință, în virtutea atribuțiilor de serviciu, în urma corespondenței purtate în cauză. (…)

Din cercetările efectuate până în prezent a reieșit că, începând cu anul 2019 și până în prezent, la nivelul unei școli postliceale, ar fi fost dezvoltat un mecanism ilegal, constând în școlarizarea fictivă a unor cetățeni italieni (care nu cunosc limba română și care nu s-au prezentat la cursuri și stagii de practică), urmată de eliberarea de diplome pentru exercitarea profesiei de asistent medical generalist pe teritoriul Uniunii Europene”, precizează polițiștii.

Articolul precedentCiolacu și Ciucă confirmă: comasarea va avea loc, europarlamentarele se vor desfășura cu listă comună
Articolul următorCTP despre comasare: „Nu înseamnă și că vor vota la fel de mulți PSDNL”