Societatea ECO SUD contestase licitația la începutul lunii noiembrie în încercarea de a prelungi blocajul creat în sectorul de depozitare a deșeurilor, ceea ce ar fi făcut ca deșeurile din București să ajungă în continuare la ei, iar Capitala ar fi putut rămâne în continuare captivă activități ilegale a gropii de gunoi de la Vidra.
Respingerea contestației este o lovitură puternică pe care o primește ECO SUD care, datorită problemelor proprii de legalitate nu poate participa la licitația organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Deșeurilor și riscă astfel să rămână fără sumele de bani imense pe care le încasează de la cetățenii plătitori de taxe și impozite din București.
Ziarul de Investigații a explicat de ce ECO SUD nu avea nici interes real să participe la licitația în valoare de 65 milioane de lei, singurul scop fiind blocarea acesteia. Suma pe care o va încasa câștigătorul licitației reprezintă mai puțin de jumătate din sumele încasate de ECO SUD în situația în care doar suspenda licitația și astfel își asigura eliminarea deșeurilor la groapa Vidra la tariful de aproximativ 300 de lei/tonă practicat în prezent.
Organizarea licitației – Primul demers pentru intrarea în legalitate în 30 de ani
Analizând cum au fost gestionate deșeurile în ultimii ani, pare că eliminarea deșeurilor este o problemă pe care administrația Bucureștiului nu a vrut și nu a putut să o rezolve niciodată.
Administrațiile locale din București pot fi acuzate de indolență când vine vorba de gestionarea deșeurilor dar, poate și mai important, de impasibilitate în fața acțiunilor întreprinse de ECO SUD, care a lucrat sistematic ani de zile și a generat un blocaj nemaivăzut în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.
Ziarul de Investigații a relatat despre tacticile anticoncurențiale, demne de scenarii de filme italiene, în centrul acestora fiind un singur interes – blocarea oricărei activități concurente și a oricărei alternative la depozitarea deșeurilor în groapa Vidra.
După închiderea depozitului de la Chiajna, suspendarea activității celui de la Glina și închiderea și blocarea mai multor instalații de tratare, printre care și cea a sectorului 3 al capitalei, problema gestionării deșeurilor s-a acutizat în ultimul an și a atins un nivel critic, după ce societatea ECO SUD SA, cea care operează singurul depozit din preajma capitalei, a profitat de blocarea concurenților și de monopolul creat și a ridicat tarifele practicate la peste 300 de lei pe tonă, cu toate că tariful aprobat de Consiliul General este de 120 de lei pe tonă.
Citește și Eco Sud SA vrea să cucerească piața serviciilor de salubritate cu o „caracatiță” de ONG-uri de mediu controlate de oamenii săi de încredere
Actualul mandat al primarilor de sector dar și al primarului general, care s-au confruntat și ei cu acțiunile desfășurate de ECO SUD, pare unul favorabil rezolvării problemei gestionării deșeurilor și aceștia par hotărâți ca deșeurile să nu mai ajungă la groapa de la Vidra:
”În acest moment avem o agenție de dezvoltare intercomunitară funcțională la nivelul Bucureștiului (…) este unul dintre subiectele pentru care primarul general și primarii de sector se întâlnesc cel mai des (…) ne vedem o dată la două, trei săptămâni pentru a rezolva problema deșeurilor (…) Avem de a face cu interese ascunse și cu oameni foarte puternici, care folosesc diferite ONG-uri și publicații, să decredibilizeze un demers a șapte autorități publice locale. Oameni buni, nu mai avem pe unde să punem gunoiul. Avem un monopol dat de Eco Sud la niște costuri foarte mari. Suntem obligați să rezolvăm această problemă. (…) În 30 ani nimeni nu a rezolvat această problemă, care s-a acutizat de la an la an. O să vedeți război. Acei oameni care își văd acel businessul, acel monopol, afectat o să sară pe noi pe toate părțile. O să vedeți fel și fel de chestii despre noi, cum au început deja. Când șapte primari, între care doi independenți, doi USR-iști, un PSD-ist și un PNL-ist, se pun la masă să rezolve o problemă, credeți-mă, problema este extrem de gravă. Tot ce o să vedeți campanie pe denigrare asupra noastră pe acest subiect, gândiți-vă la ce v-am spus”, declara primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, la conferința de presă ținută de Primăria Sectorului 6 cu ocazia semnării contractului de finanțare pentru realizarea sistemului de colectare selectivă a deșeurilor în sectorul 6 al Capitalei.
De aceeași părere este și Nicușor Dan, primarul Capitalei: ”Legat de deșeuri e o problemă spinoasă, mai bine nu o deschidem aici (…) soluţia la problema deşeurilor din Capitală este ca Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Deşeurilor să scoată în achiziţie o delegare către un operator pentru tratarea şi depozitarea lor”.
Urmează un demers comun cu Ilfovul?
Invocând campanii de denigrare, primarul Ciucu dar și Nicușor Dan au fost rezervați în a da detalii despre demersurile următoare și au solicitat jurnaliștilor să aibă răbdare și să nu pună întrebări pentru a nu periclita proiectul.
În ciuda secretului, este evident că terenul unde va fi realizat centrul de management se află situat în Ilfov, pentru că Bucureștiul nu dispune de un teren adecvat unei investiții într-un depozit de deșeuri.
Ziarul de Investigații relata pe surse la începutul lunii noiembrie că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară s-a asociat cu județul Ilfov și cel mai probabil va realiza centrul de management integrat al deșeurilor pe raza județului Ilfov.
Consiliul Județean Ilfov are în vizor încă din 2019 un teren de 19 hectare situat în Orașul Popești Leordeni, între depozitul de deșeuri Glina și stația de epurare a apelor uzate a municipiului București într-o zonă care este destinată tratării deșeurilor încă din anii 1970.
Alegerea terenului nu este surprinzătoare, acesta asigură legătură directă cu șoseaua de centură și face parte dintr-o zonă industrială care este utilizată pentru managementul deșeurilor și în care funcționa depozitul de deșeuri Glina, societatea care se ocupă cu gestionarea cadavrelor de animale și a deșeurilor, multe alte centre de colectare și sortare deșeuri și stația de epurare a apelor uzate generate de București, unde în 2023, în urma unei investiții de aproximativ 600 milioane de lei, se va pune în funcțiune primul incinerator de deșeuri de nămol din România.
Pentru terenul respectiv a fost emis și un certificat de urbanism pentru realizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Ilfov.
Cu toate că terenul este ideal și investiția s-ar integra perfect în infrastructura existentă, acesta nu este ocolit de probleme de legalitate, pentru că terenul face parte din amplasamentul alocat depozitului de deșeuri Glina și este administrat de ECOREC SA din anii 2000, care a și contestat atribuirea terenului fără acordul acestora.
Depozitul de deșeuri Glina are în prezent activitatea suspendată, dar conform unui comunicat al celor de la ECOREC, depozitul de la Glina este soluția pentru eliminarea deșeurilor din București și Ilfov și poate asigura tratarea deșeurilor pentru următorii 20 de ani.