Protest la APM Călărași, în septembrie 2021. Sursa foto Marin Badea.ro

Ne propunem un studiu de caz. Valentin Basarabeanu, fost director în cadrul Eco Sud SA București, unul din cei mai importanți operatori de salubritate din zona capitalei este, de vreo doi ani, un activist care înființează ONG-uri de protecția mediului și organizează proteste, criticând dur administrarea haotică a deșeurilor, cum ar fi cazul apariției rampei de reciclare a deșeurilor de la Ulmeni, lângă Oltenița. Până aici totul e perfect, asta trebuie să facă un activist de mediu. Și „Ziarul de Investigații” a criticat ce se întâmplă la Ulmeni, s-ar putea spune că suntem de aceeași parte a baricadei, dar nu suntem.

Diferența apare în momentul în care mesajul ONG-istului de serviciu nu se mai referă doar la efectele poluării asupra sănătății oamenilor, ci trece la componenta economică, cerând imperativ „stopați activitățile realizate de ACESTE societăți care sub apanajul desfășurării unor activități de sortare a deșeurilor, realizează activități ilegale de depozitare a deșeurilor municipale ce provin din București”. În contextul legăturilor cu Eco Sud SA, care administrează depozitul de deșeuri de la Vidra, mesajul se traduce în cifre, pentru că prin „prin activități ilegale de depozitare” Eco Sud SA a fost păgubită prin ratarea depozitării a aproximativ 150.000 de tone de deșeuri, care în bani ar însemna vreo 40 – 45 de milioane lei.

La prima vedere ar fi bani pierduți, dar cele 40-45 de milioane de lei pot fi și bani câștigați, dacă în urma protestelor ONG-urilor de mediu se va hotărâ ca cele 150.000 de tone de deșeuri din groapa de la Ulmeni să fie duse la un depozit autorizat. Poate chiar la depozitul de la Vidra, administrat de Eco Sud.

În septembrie 2020, apărea „ONG-ul – fantomă”, Asociația „Cetățeni Ulmeni”, inițiată de un oarecare Basarabeanu

În urmă cu doi ani se producea scandalul în legătură rampa de sortare a deșeurilor din comuna Ulmeni, județul Călărași. Două societăți, Cassano Metal SRL și Utiltrailer SA, preluau deșeuri din sectoarele capitalei și le depozitau la Ulmeni pentru reciclare, dar de fapt gunoiul era reciclat „festina lente” și s-a ajuns la apariția unei gropi de gunoi. „Ziarul de Investigații” a publicat mai multe articole despre rampa de la Ulmeni.

În iureșul acelui scandal a apărut pe facebook un apel al Asociației „Cetățeni Ulmeni”. Se părea că avem de a face cu reacția comunității locale, nemulțumită de apariția noii gropi de gunoi, dar Asociația „Cetățeni Ulmeni” nu era înregistrată în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor. Exista doar pe … facebook.

În aceeași perioadă apărea o „clonă” a acestei entități, Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași, dar și noua asociație a făcut valuri prin presă fără să fie înregistrată oficial. Potrivit grupului „România, schimbă ceva”, în spațiul public au apărut documente cu antetul Asociației Cetățenești Ulmeni Călărași în care era menționată adresa sediului pe Șoseaua Olteniței nr 16, comuna Ulmeni, dar la adresa respectivă nu funcționa nicio asociație.

Misterul a fost dezvăluit de Ion Cristea, din Ulmeni, care a povestit cum pe 1 septembrie un oarecare Basarabeanu i-a promis un loc de muncă și un salariu de 6.000 lei/lunar, dacă e de acord să se înființeze o asociație cu sediul în casa sa, de pe Șoseaua Olteniței nr 16. Cristea a refuzat propunerea lui Basarabeanu.

Cineva a încercat să facă o asociație pe numele meu. Într-o zi m-a sunat fostul viceprimar, care era cu un cetățean care s-a prezentat Basarabeanu, că să deschidă o asociație la mine acasă. Am crezut, în primul rând, că va fi ca să îmi dea un loc de muncă, ușor, în fața casei, la o stație de apă. Au intrat în curte, mi-au zis că-i bine, s-au uitat, așa, la clădiri un pic și au ieșit spre poartă. Când ieșeam am întrebat ce scop are asociația asta. Mi-au spus că vor să desființeze această întreprindere, groapă de gunoi, cum îi spun ei. Eu le-am spus că nu sunt de acord cu așa ceva”, a relatat Ion Cristea, care ulterior a aflat de la vecini că în presă au apărut comunicate ale asociației care funcționa fictiv în casa sa.

Afirmațiile lui Cristea se corelau cu faptul că în acea perioadă, la Realitatea TV apărea un personaj care se numea Valentin Basarabeanu, care se prezenta „membru Asociația Cetățeni Ulmeni” și critica existența rampei.

Directorul depozitului Eco Sud SA, Valentin Basarabeanu, încrezător în succesul firmei: va fi „cel mai mare operator din Balcani”

Valentin Basarabeanu, directorul Eco Sud de la CMID Frătești la ședința CJ Giurgiu (aprilie 2019)

Înainte de cariera sa de „activist de mediu”, Valentin Basarabeanu a fost unul din oamenii de bază ai Eco Sud SA, fiind director al depozitului de la Vidra și director al depozitului de la Giurgiu, respectiv a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Frătești, județul Giurgiu, pe care Eco Sud SA îl administra în baza contractului nr. 267/15.11.2013 încheiat cu Consiliul Județean (CJ) Giurgiu. Durata contractului era de 16 ani.

După o perioadă în care lucrurile au mers bine au apărut disensiunile din cauza cuantumului redevenței pe care Eco Sud SA trebuia să o plătească către CJ Giurgiu. Eco Sud a contestat facturile emise de CJ, susținând că nu ar trebuie să plătească redevența la nivelul stabilit prin contract, ci în funcție de calculul din oferta depusă la licitație, ceea ce însemna o reducere considerabilă a redevenței. Procesul s-a încheiat la finalul lui 2020, când instanța de judecata a stabilit prin sentință definitivă că Eco Sud SA trebuie să plătească redevența la nivelul stabilit prin contract. Situația conflictuală s-a prelungit și începând cu data de 5 mai 2021, CJ Giurgiu a reziliat contractul încheiat cu Eco Sud SA pentru administrarea CMID Frătești din cauză că firma nu a plătit redevența.

În contextul acestor dispute, în aprilie 2021, apărea la ședința CJ Giurgiu directorul numit de Eco Sud SA de la CMID Frătești, Valentin Basarabeanu, actualul „activist de mediu”, care susținea că se intenționează rezilierea contractului cu Eco Sud SA pentru a fi adusă altă firmă la administrarea CMID:


Sunt managerul depozitului. Deci, la ora actuală Eco Sud este cel mai mare operator din România și în curând va fi cel mai mare operator din Balcani. Nu există nici măcar o amendă luată de Eco Sud și o știți foarte bine. Ați săpat și dumneavoastră și doamna Jipa în depozit timp de o lună jumătate, zi de zi, doar ca să găsiți ceva să reziliați”, susținea Valentin Basarabeanu.

Nu e singura dovadă că „activistul de mediu” Valentin Basarabeanu este omul Eco Sud SA. Pe facebook și youtube sunt foarte multe imagini cu Basarabeanu organizând proteste chiar în curtea angajatorului, cu sigla Eco Sud în spate, dar și filmulețe cu proteste organizate de Basarabeanu și la care participau angajații Eco Sud. La unul din aceste proteste urma să vină și deputatul Dumitru Coarnă.

Asociația Cetățeanească Ulmeni Călărași a fost înființată în casa lui familiei Băniceru, care are legături puternice cu Eco Sud SA

După o perioadă de incertitudini, în care Basarabeanu apărea la Realitatea TV ca „membru Asociația Cetățeni Ulmeni”, iar în spațiul public apăreau documente cu antetul asociației pe care Basarabeanu o înființase fictiv în casa lui Ion Cristea, a fost înființată oficial Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași, prin decizia pronunțată pe 20 octombrie 2020 de Judecătoria Oltenița în dosarul 7.003/269/2020. Potrivit deciziei instanței, scopul asociației era „reducerea poluării și protejarea sănătății cetățenilor care locuiesc pe raza comunei Ulmeni, jud. Călărași”. După refuzul lui Ion Cristea, sediul noii asociații era în Oltenița, strada 22 Decembrie nr 1A (1G), fosta 11 Iunie nr 1A, județul Călărași.

Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași este reprezentată de Valentin Stăvilaru și Florin Iancu, din București și Veta Băniceru din Oltenița, soția lui Vasile Băniceru, subordonat al lui Basarabeanu în perioada când acesta era director la depozitul de la Vidra al Eco Sud. Sediul asociației este în casa familiei Veta și Vasile Băniceru. Conform contractului de închiriere încheiat pe 29.09.2020 de Veta Băniceru cu Valentin Stăvilaru, soții Băniceru încasează o chirie de 800 lei/lunar. Cenzorul asociației este Narcis Florin Băniceru, fiul soților Băniceru.

Legătura dintre Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași și Basarabeanu este dovedită prin faptul că adresa de email din datele de contact ale asociației este „cetateni.ulmeni@…”, adică varianta cu care se prezezenta „activistul de mediu” la Realitatea TV: „Valentin Basarabeanu, membru Asociația Cetățeni Ulmeni”.

Legătura dintre Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași și Eco Sud SA este dovedită de o corespondență între Eco Sud și Vasile Băniceru, care împreună cu soția sa a închiriat spațiul în care funcționează asociația. Potrivit surselor noastre, există formularul de confirmare de primire al Poștei Române cod ARO 9227726872 pentru trimiterea expeditorului Eco Sud SA, de pe strada Ankara nr 3, Cod Poștal 011833, către Băniceru Vasile, de pe Bulevardul Tineretului nr 261, din Oltenița.

Din „caracatița” de ONG-uri a Eco Sud SA  face parte și AMPME, care are același număr de telefon cu Asociația Cetățenească Ulmeni

În lupta împotriva stației de reciclare de la Ulmeni s-a mai implicat și un alt ONG de mediu, Asociația pentru Monitorizarea și Prospecție Mediu și Ecologie, care a fost înregistrată sub nr 24.290/A/2016, cu sediul în Ilfov, la Măgurele, pe strada Atomiștilor Nr.409, Pavilionul C15, Camera 21. Asociația e reprezentată de Logofătu Costin Adrian, Logofătu Florin și Gheorghe Stefan.

În iulie 2019, ziarul „Bursa” publica articolul „Mogulii gunoaielor, între ONG-uri apropiate şi asociaţi cu conturi în paradisuri fiscale”, în care dedica și acestui ONG de mediu un capitol sub titlul „APMPME, avocatul firmei Eco Sud SA”. „Se pare însă că reprezentanţii APMPME şi-au făcut un scop din apărarea intereselor economice ale societăţii Eco Sud şi nicidecum protejarea legumicultorilor din zona Vidra, deoarece nu este prima dată când asociaţia respectivă se situează de partea operatorului ce administrează mai multe depozite de deşeuri”, se spunea în articolul din „Bursa”.

Și jurnaliștii de la „Gazeta de Sud” au relatat în articolul „Contestaţie stranie la contractul pentru gunoaiele din Dolj”, din noiembrie 2017, că în momentul în care Eco Sud SA a pierdut la licitația pentru contractul de zeci de milioane de euro pentru colectarea deșeurilor din județul Dolj, rezultatul licitației nu a fost contestat de Eco Sud SA ci de ONG-ul APMPME din Măgurele:

„Licitaţia pentru desemnarea operatorului de colectare şi transport al deşeurilor din Dolj, afacere de zeci de milioane de euro, a fost contestată nu de o firmă concurentă, ci de o asociaţie din localitatea Măgurele, judeţul Ilfov”.

Jurnaliştii de la „Gazeta de Sud” mai scriau în septembrie 2017 că tot ONG-ul APMPME a atacat printr-un articol publicitar decizia Consiliului Local Craiova de a nu aproba solicitarea Eco Sud SA de majorare a tarifelor de depozitare a deșeurilor la groapa de gunoi de la Mofleni, administrată de Eco Sud.

Unii ar putea să spună că aceste afirmații sunt „interpretări” ale jurnaliștilor, dar există o dovadă clară că și Asociația pentru Monitorizarea și Prospecție Mediu și Ecologie face parte din „caracatița” de ONG-uri de mediu a Eco Sud SA.

Numărul de telefon de contact postat pe antetul Asociației pentru Monitorizarea și Prospecție Mediu și Ecologie este nr 0759.496.481, dar surpriză (!) și pe antetul Asociației Cetățenești Ulmeni Călărași apare același număr de contact, nr 0759.496.481! Este imposibil ca două ONG-uri de mediu, conduse de activiști de mediu diferiți, să aibă același număr de telefon.

Concluzia este că din moment ce au același număr de telefon, înseamnă că cele două ONG-uri, Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași și Asociația pentru Monitorizarea și Prospecție Mediu, au și un coordonator comun, dar și scopuri comune.

Alt ONG din „caracatița” Eco Sud, Asociația Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă

Din gruparea de ONG-uri mai face parte și Asociația Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă (AEDE) înregistrată sub nr. 24218/A/2017, cu sediul în Sectorul 6, strada Valea Lungă nr 3, bloc 142, scara D, apt. 143. Este reprezentată de Cătălin Vasile Barbu – președinte, Adrian Mardale – vicepreședinte și Oana Agrigorosoaei – secretar.  

Potrivit unor surse de pe piața serviciilor de salubritate din capitală, ONG-urile și-au împărțit misiunile de discreditare a unora din concurenții Eco Sud SA pe piața seviciilor de salubritate. Asociația pentru Monitorizarea și Prospecție Mediu și Ecologie s-a „ocupat” de Cassano Metal SRL și Utiltrailer SA care lucrează la Ulmeni, de Supercom SA, de Rosal SA, Blue Planet SA, etc.

Asociația Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă are misiunea de a discredita prin comunicate și articolele publicitare alt concurent, Ecorec SA, operatorul depozitului Glina. Unul din succesele acestui ONG este că a contribuit la amânarea la infinit a eliberării autorizației de mediu pentru depozit sau pentru instalațiile de sortare și valorificare a deșeurilor de la depozitul de la Glina. 

„Caracatița” ONG-urilor pune presiune pe instituțiile statului. IGPR a fost somat să „intercepteze” camioanele firmelor concurente!

Povestea ONG-ului „Aer Curat Bun de Respirat” sugerează o parafrază la „Luceafărul” – Era pe când nu se vedea, azi îl vedem și nu e

Să acordăm puțină atenție și modului în care lucrează aceste ONG-uri. În 2020 a fost organizat un prim protest al cărui scop era să se pună presiune de Garda de Mediu pentru a interzice tratarea deșeurilor la Ulmeni. Protestul a fost revendicat pe facebook de Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași și Asociația „Aer Curat Bun de Respirat”. La protest au participat localnici, dar și angajați ai depozitului Eco Sud de la Vidra.

Ulterior, prin adresa nr 208/09.02.2021, Asociația pentru Monitorizarea și Prospecție Mediu și Ecologie se adresa, Gărzii de Mediu, ANPM, Ministerului Mediului și DNA solicitând o intervenție fermă pentru închiderea rampei de la Ulmeni. Prin adresa 9.007GM/17.11.2020, Garda Națională de Mediu confirmase măsurile dispuse la controlul efectuat la depozitul respectiv pentru intrarea în legalitate. Termenul acordat se încheiase pe data de 12 ianuarie 2021 și Asociația pentru Monitorizarea și Prospecție Mediu și Ecologie solicita „în regim de urgență suspendarea Autorizației de Mediu a Cassano Metal SRL.

O lună mai târziu, a acționat celălalt ONG, Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași, care prin adresa nr 17/12.03.2021 se adresa Gărzii Naționale de Mediu, Ministerului Mediului, ANPM și Inspectoratului General al Poliției (IGPR) cerând oprirea activității la depozitul din Ulmeni, ca urmare a faptului că Autorizația de Mediu nr 75/2019 era suspendată prin decizia APM Călărași.

Inspectoratul General al Poliției era chiar somat să oprească în trafic camioanele firmelor: „vă rugăm să interceptați camioanele care transportă ilegal deșeurile de la Societatea SD3 din Lunca Vișagului nr 42-60 București, Sector 3 pe DN 4  spre sat Ulmeni, la punctul de lucru al Cassano Metal având numerele de înmatriculare: B-08-SDZ, B-142-AAV, B-141-AAV,B-405-SDZ, B-25-AAV, GR-27-BIO, B-666-SCZ”.

Bomboana de pe tort: apare și Asociația „Aer Curat Bun de Respirat”!

Pe 1 noiembrie 2022 a fost depusă la Judecătoria Oltenița cererea de înregistrare a noului ONG, Asociația „Aer Curat Bun de Respirat”

„Caracatița” ONG-urilor de mediu care gravitează în jurul intereselor Eco Sud SA este în continuă extindere. Pe data de 1 noiembrie 2022, a fost depusă la Judecătoria Oltenița cererea pentru înființarea unei noi asociații care se numește Asociația „Aer Curat Bun de Respirat”.

Pe facebook, această asociație exista de pe 5 noiembrie 2020, când a postat imagini de la protestul organizat în fața sediului Gărzii Naționale de Mediu cerând demisia comisarului general Marioara Gătej pentru că nu închidea rampa de la Ulmeni. Acum, după doi ani a fost depusă la Judecătoria Oltenița cererea pentru ca ONG-ul „Aer Curat Bun de Respirat” să capete personalitate juridică.

Dacă este nevoie de mai multe ONG-uri care să graviteze în jurul intereselor Eco Sud SA înseamnă că se fac pregătiri pentru ”lupte” grele pe piața serviciilor de salubritate din București. Iar alianțele care se clădesc se pot vedea cu ochiul liber fără să fie nevoie să fi specialist. Trebuie doar să te uiți la televizor!

VIATudor Bălănescu
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentMinistrul Gabriela Firea, prezentă la evenimentul organizat de către TSD București: Fără tineri, fără energia și ideile lor inovatoare, fără prospețimea și îndrăzneala lor, nicio echipă, oricât de pregătită ar fi, nu ar înregistra victorii
Articolul următorComisia Europeană, de acord cu prelungirea programului „Sprijin pentru România”