Contori (foto zin.ro)

Președintele României, Klaus Iohannis, se teme că statul nu va avea bani suficienți pentru subvenționarea prețului la energie. Coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR dorește ca de la 1 ianuarie 2023, preţul la energie electrică să fie reglementat pentru o perioadă de șase luni sau chiar un an, însă, șeful statului a dat de înțeles că „economia” nu duduie, astfel încât soluțiile ar trebui să fie îndreptate spre consumatorul final vulnerabil(n.r. în incapacitate de plată).

 „Ceea ce trebuie să realizăm este o subvenţie pentru consumatorul vulnerabil, o subvenţie rezonabilă pentru IMM-uri, chiar şi o subvenţie pentru industria mare, pentru că altfel pierdem întreaga competitivitate a economiei româneşti. Atunci e nevoie de mecanisme care fac energia nu doar disponibilă, ci şi accesibilă. Nu putem să continuăm la infinit cu subvenţionarea preţului la energie”, s-a exprimat Klaus Iohannis.

Șeful statului a dat de înțeles că partidele politice trebuie să adopte măsuri specifice României, însă, raportate la criza energetică din Europa.

Reglementarea prețului la energie, „bomboana de pe colivă” pentru economia României. Opinia analistului economic Mircea Coșea

Cunoscutul analist economic Mircea Coșea nu dă nicio „șansă” acestei coaliții de guvernare și crede că orice măsură economică, mai ales cu privire la reglementarea prețului la energie sunt doar „declarații” politice, fără un suport în spate.

 „Sunt mii de firme care sunt în insolvență pentru că nu pot plăti facturile la energie(…). Deci, povestea cu compensarea de 50 de bani, e tristă. Reflectă lipsa de viziune a Guvernului. Această coaliție de guvernare nu are o viziune economică, ci doar socială”, a menționat Mircea Coșea, pentru zin.ro. El a analizat măsurile luate de Guvern până la acest moment și a concluzionat:  „statul român a girat aplicarea prețurilor mai mari de către companiile unde este acționar, deoarece în felul acesta se asigură că are bani la buget.

Din „ecuația” actualului Guvern lipsește, însă, consumatorul final, așa cum a remarcat și Iohannis.

PSD a anunțat că dorește să mențină pragurile de plafonare din prezent. Astfel, pentru consumatorii casnici care se încadrează în plafonul de 255 Kwh prețul să fie de 0.68 lei, iar cei care depășesc plafonul, prețul să fie de 1 leu/Kwh. Reglementarea prețului la energie ar trebui să fie decisă la 1 noiembrie , iar noile prevederi să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

Articolul precedentFostul șef al IPJ Cluj, reținut pentru fapte de corupție, alături de adjunctul instituției și de șeful Poliției Dej
Articolul următorDroguri vândute în școlile din Miercurea Ciuc
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”