Sursa: Google maps

Rețineri astăzi operate de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj în rândul oamenilor legii din județ.

Printre cei reținuți pentru 24 de ore se numără fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, adjunctul, precum și șeful Poliției Municipiului Dej, infracțiunile având legătură cu promovarea acestuia din urmă la cârma unității.

Potrivit DNA, în cauză a fost dispusă începerea urmăririi penale, comisarul șef de poliție Mircea Ion Rus fiind cercetat pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, pentru fapte comise pe când conducea IPJ Cluj.

Totodată, comisarul șef Daniel Sorin Graur, adjunct al IPJ Cluj, este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, ca și un alt comisar șef de poliție – Ioana Paula Bob, șefa Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului. În ceea ce îl privește pe șeful Poliției municipiului Dej, comisarul șef de poliție Elek Marton, procurorii fac cercetări pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals intelectual, purtare abuzivă și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În perioada mai – iunie 2021, suspectul Rus Mircea Ion, în calitatea menționată mai sus, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea suspectului Marton Elek la conducerea Poliției Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obținerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial constând în drepturile salariale aferente funcției pentru care a fost împuternicit cât și nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcție de conducere.

În demersul său, suspectul Rus Mircea Ion ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane cercetate în prezenta cauză, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare și de împuternicire în funcție, cunoscând caracterul nelegal al acestora.În intervalul iunie – septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitate de șef al Poliției Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofițerului de serviciu din subordine să-l ponteze în registrul de ore suplimentare, în zilele de sâmbătă și duminică, cu motivația că ar fi fost planificat de serviciu „din partea conducerii”, în condițiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă.

Consecințele acestor demersuri ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliție urmată de obținerea de către suspectul Marton Elek a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate).

În intervalul august 2020 – septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitatea menționată mai sus, în repetate rânduri, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a adresat expresii jignitoare lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Dej și din cadrul Secției Rurală de Poliție Dej”, au detaliat procurorii anticorupție.

Articolul precedentElon Musk avetizează: ”Civilizația se va sfârși, dacă Ucraina nu cedează în fața Rusiei”
Articolul următorReglementarea prețului la energie, „bomboana de pe colivă” pentru economia României. Opinia analistului economic Mircea Coșea