Foto: România Liberă
Foto: România Liberă

Ordonanța 119/2022, privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică, ar putea suferi din nou modificări, potrivit celor discutate de senatori.

Ieri, actului normativ i-au fost aduse amendamente, lista celor care beneficiază de preţ plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023 urmând a fi lărgită. Cu aceasta au fost de acord 84 de senatori, care au votat pentru, adică majoritatea.

Potrivit modificărilor, familiile cu cel puțin trei copii vor plăti 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus. Aici sunt incluși clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ. Același preț este stipulat însă și consumatorii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere.

Totodată, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică este același – de maxim 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru cei care au un consum mediu lunar cuprins între 0 – 100 KWh, în timp ce maxim 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, vor plăti cei al căror consum mediu lunar este de maxim 255 kWh.

În același timp, dacă modificările aduse în plenul Senatului rămân neschimbate, sunt consumatori din mediul economic şi instituţii publice pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar: întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii ce prestează sau furnizează serviciile de utilităţi publice, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, parcurile ştiinţifice şi tehnologice, întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiţii în domeniul sportului, administratorii parcurilor industriale, producătorii şi distribuitorii de medicamente, farmaciile care utilizează lanţ de frig, dar și lăcaşurile cultelor recunoscute oficial în România.

Ordonanţa 119 care a trecut ieri de votul Senatului va avea însă o formă finală după dezbaterile din Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Articolul precedentChirurgul șef de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, arestat pentru 30 de zile
Articolul următorPolițiști de frontieră din Oradea, judecați pentru mită