Comunitățile locale din Delta Dunării se confruntă de aproape doi ani cu o situație îngrijorătoare creată de înmulțirea populaţiei de şacali, prădători care au început să atace animalele domestice.

Consiliul Județean Tulcea a luat act de sesizările transmise de reprezentanții primăriilor și a înaintat către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor o adresă pentru întreprinderea măsurilor legale, care să permită vânătoarea de extracţie pentru acestă specie care produce daune majore și chiar poate amenința viața locuitorilor.

Înmulțirea necontrolată a șacalilor și atacurile acestora asupra gospodăriilor reprezintă un pericol pentru siguranța comunităților locale, cu impact direct asupra activităților economice, în special în turism. În acest sens, am înaintat apelul reprezentanților comunităților locale afectate către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru identificarea unor măsuri de sprijin și pentru desfășurarea tuturor activităților din zonă în condiții de normalitate și de siguranță. Procesul este unul sensibil deoarece ne aflăm într-o Rezervație a Biosferei iar vânătoarea este interzisă în totalitate”, declara luna trecută Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, iniţiatorul acestui demers pentru care au semnat toţi primarii din Delta Dunării, infiferent de culoare lor politică.

Atena Adriana Groza, Guvernator ARBDD

La nicio săptămână după ce adresa Consiliului Judeţean Tulcea a fost transmisă Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, subsecretarul de stat Atena Adriana Groza, proaspăt numită în funcţia de Guvernator al ARBDD susţinea că „(…) pentru a găsi o soluţie la problema şacalului este nevoie de un pic mai multe date. Este nevoie de un studiu privind situaţia speciilor din Deltă. Am solicitat o evaluare a populaţiei de şacali, am solicitat să văd care sunt exact efectele şi distrugerile pentru a lua o decizie. Nu ştiu exact ce stă în spatele adresei de la Consiliul Judeţean Tulcea

Liderul primarilor de comune din judeţul Tulcea, Eugen Ion, este de părere că problema şacalilor este una care a provocat destule pagube localnicilor şi că se pot întâmpla şi adevărate tragedii dacă nu se iau urgent măsuri.. „Doamna guvernator, care este la început de activitate, nu are de unde să ştie câte sesizări, pe toate canalele au ajuns la noi primarii de la cetăţenii care trăiesc cu teama că rămând fără animale sau că poate le este pusă în pericol viaţa copiilor. Chiar nu vrem să ajungem şi noi în situaţia din judeţul Constanţa, unde animalele sălbatice au devorat un copil care s-a rătăcit. La noi în România aşa se procedează de obicei. Stăm până în ultimul moment şi apoi acţionăm prost şi inutil”, a declarat Eugen Ion preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Tulcea.

În scrisoarea semnată de toţi cei 14 primari din Delta Dunării şi zona limitrofă acesteia, se propun o serie de măsuri, printre care:

-atribuirea de urgență a activității de extracție unor asociații/organizații/asocieri ale vânătorilor care să dovedească experiență/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii;

-elaborarea, în regim de urgență, a unui studiu de evaluare a populației de șacali și a evoluției acesteia;

-elaborarea unor norme clare pentru activitatea de recoltare a șacalilor, având în vedere că vânătoarea de șacal nu se poate realiza după aceleași metode ca la orice altă specie;

-aprobarea unor modificări legislative care să permită vânarea speciilor care produc daune majore și pot amenința viața locuitorilor din Delta Dunării.

Articolul precedentCum a lăsat statul ușa deschisă pentru cumetriile politice din spitale. Cazul din Satu-Mare spulberă toate planurile
Articolul următorCioloș refuză să accepte că AUR a depășit USR PLUS în sondaje