Cum a lăsat statul ușa deschisă pentru cumetriile politice din spitale. Cazul din Satu-Mare spulberă toate planurile

Judecătorii au de luat o decizie finală în cazul anulării concursului pentru postul de manager al Spitalului Județean Satu-Mare. Următorul termen este fixat la data de 29.09. 2021

foto: Europa FM

Marcela Papici, fost manager al acestei unități medicale în perioada 2015-2016, a dat în judecată Consiliul Județean Satu Mare, pentru modul în care a fost organizat concursul pentru ocuparea fostului de manager. Marcela Papici susține că, actualul șef al Spitalului Județean Satu-Mare a fost favorizat politic de conducerea Consiliului Județean. Totul a început cu elaborarea condițiilor de înscriere la concurs.

Organizarea concursului pentru funcția de manager al Spitalului Județean Satu -Mare arată, în fapt, că toată puterea din unitățile în care se salvează vieți stă în mâinile oamenilor politici.

Concret, Marcela Papici a sesizat cea mai mare bubă legislativă din domeniu. Legislația actuală nu prevede condiții de specialitate clare pentru ocuparea funcției de manager al unei unități medicale. Spre exemplu, te poți înscrie la concursul pentru ocuparea unei funcții de conducere a spitalului, dacă ești absolvent de studii superioare în domeniile: economic, juridic, medical. Domeniul medical nu înglobează și calitatea de biolog, care, este mult mai apropiată de sistemul medical decât cea de economist. Adrian Marc este de profesie biolog.

Cazul din Satu-Mare spulberă toate planurile

Pe baza acesta acestora a câștigat și concursul de manager al aceluași spital în 2017. Marcela Papici le-a scris judecătorilor din Satu Mare, că i-au fost create condiții speciale pentru a participa la concurs. Oficialii CJ Satu- Mare ar fi creat un regulament de participare la concurs, fără să menționeze în ce domenii poți avea studii superioare.

Cu alte cuvinte, administrația județeană poate numi în funcție și un pictor, dacă are studii superioare.

Concursul a fost anulat de instanță, până la soluționarea cauzei de fond.

Ministerul Sănătății se spală pe mâini. Contract pe patru ani și vechimea o stăpânește  „jupânul din teritoriu

În lipsa, unei mențiuni clare legislative privind vechimea, instanța ar putea crea un precedent judiciar, prin care să oblige parlamentarii la refacerea reformei în sănătate.

La solicitarea Ziarului de Investigații(zin.ro), pentru a explica în ce bază legală se fac numirile managerilor la spitalele din țară și cum se face evaluarea lor, Ministerul Sănătății citează sec un text din Legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății. Sunt spitale în țară aflate în directa coordonare a Ministerului Sănătății, altele în administrarea consiliilor județene. Cea mai mare gaură din reforma sănătății este faptul că, un contract de management se încheie pe o perioadă de maximum 4 ani, însă, președintele unui consiliu județean poate stabili prin regulament condițiile de vechime pentru a putea participa la concurs.

Cazul de la Satu Mare spulberă toate planurile

În cazul de la Satu-Mare, președintele Consiliului Județean(UDMR)a stabilit, succesiv, mai multe criterii de înscriere: doi ani de vechime în muncă pentru o funcție care nu este asimilată studiilor din domeniile cerute(economic, juridic, medical). Marcela Papici are 18 luni vechime, însă, a motivat în instanță, că poate participa la concursul de manager al Spitalului Județean, deoarece nu există un prag în acest sens. De la începutul anului și până în prezent, au reclamat favorizări politice la conducerea spitalelor județene, candidați din Cluj, Sibiu, Călărași. Ei spun că e foarte simplu să se elaboreze condiții de participare doar pentru unii candidați, agreați politic.

Actualul manager al Spitalului Județean Satu Mare este un apropiat al președintelui Consiliului Județean, Pataki Csaba. Cei doi nu au putut fi contatați până la postarea acestei informații.

Articolul precedentCe caută USR PLUS în Primăria Sectorului 1 sub apanajul voluntariatului?
Articolul următorŞacalii din deltă au ajuns motiv de dispută între autorităţi
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”