OMS: „Omicron provoacă spitalizări și decese”

Franța a înregistrat, marți, aproape jumătate de milion de noi cazuri

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, trage un semnal de alarmă cu privire la tulpina Omicron, după apariția teoriilor că aceasta ar fi mult mai blândă, relatează BBC. Mai mult, acesta avertizează că pandemia „nu s-a încheiat nici pe departe”.

Declarația lui Tedros vine în contextul în care mai multe state europene se confruntă cu cifre record de cazuri confirmate cu Covid, Omicron fiind tulpina dominantă în acest moment. De altfel, Franța a raportat, marți, aproape jumătate de milion de noi cazuri, un record pentru ultimele 24 de ore, după ce cu o zi în urmă avea „doar” puțin peste 100.000 de cazuri confirmate.

Dr. Tedros a precizat că varianta Omicron a dus la 18 milioane de noi infectări în întreaga lume în ultima săptămână. Deși varianta se poate dovedi a fi mai puțin severă, „ideea că este o boală ușoară este înșelătoare”, a afirmat șeful OMS. „Nu vă păcăliți, Omicron provoacă spitalizări și decese, iar chiar și cazurile mai puțin grave inundă spitalele. Această pandemie este departe de a se fi terminat şi, ţinând cont de creşterea incredibilă a Omicron în lume, este probabil să apară noi variante”, a mai spus Tedros, citat de BBC.

La Iași, „suspiciune înaltă” de deces din cauza Omicron

Potrivit Ministerul Sănătății, varianta Omicron se transmite comunitar, în acest moment fiind confirmate 295 de cazuri de infectare cu noua tulpină.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, dr. Florin Roșu, a anunțat decesul unui pacient, cu suspiciune înaltă de infecție cu varianta Omicron, ceea ce ar putea fi primul deces cauzat de noua tulpină. „Nu avem încă confirmarea prin secvențiere; în cadrul laboratorului nostru de biologie moleculaculară care este centru de screening pentru zona Moldova s-a ridicat suspiciunea înaltă de infecție cu tulpina Omicron prin identificarea mutațiilor specifice acesteia”, a precizat dr. Florin Roșu, citat de Hotnews. Acesta precizează că este vorba de o pacientă în vârstă de 75 ani, cu suspiciune înaltă de infecție cu varianta Omicron, era nevaccinată împotriva COVID-19 și suferea de multiple comorbidități: diabet zaharat, obezitate, atac vascular cerebral cu hemipareză în remisie, atrofie cerebrală.

În România, de la începutul anului, de când s-a luat în calcul intrarea în valul 5, vârful a fost atins marți, cu 16.760 de cazuri confirmate, dublu față de ziua precedentă, acesta ajungând la nivelul din 26 octombrie 2021.

În acest moment, sunt 84.872 de cazuri active, dintre care 487 de pacienți se află internați în secțiile de Terapie Intensivă.

Rafila susține că sistemul de sănătate din România nu a fost pregătit pentru pandemie

Articolul precedentGrevă de avertisment în școli: profesorii pleacă de la catedre timp de două ore
Articolul următorCCR analizează sesizarea USR în privința numirii lui Stănescu la ANRE