Sursa: Facebook

Protest în bloc anunțat astăzi de salariații din învățământ care sunt membri în Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”.

Este vorba despre o grevă de avertisment care se va desfășura în intervalul orar 11.00 – 13.00, când cadrele didactice membre ale acestor organizații sindicale vor înceta activitatea, protestul fiind decis și anunțat în urma unui referendum desfășurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022.

Nu este pentru prima oară în acest an când au loc mișcări de protest – săptămâna trecută, sindicaliștii pichetând sediile PNL și PSD, unde au depus o listă cu nemulțumirile salariaților din învățământ. Proteste au fost organizate și în fața Guvernului, sindicaliștii avertizând că nu mai vor să fie „sacrificații de serviciu din sectorul bugetar”.

Protestul membrilor celor două organizații sindicale este cauzat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru:

ACORDAREA, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);

ALOCAREA procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;

ADOPTAREA UNEI MĂSURI LEGISLATIVE DE NATURĂ REPARATORIE, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;

ACORDAREA SPORURILOR PENTRU CONDIȚII DE MUNCĂ prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

PLATA ORELOR SUPLIMENTARE pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;

SUPLIMENTAREA NUMĂRULUI DE POSTURI DIDACTICE AUXILIARE ȘI NEDIDACTICE necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

Menționăm că aproximativ 100 de membri ai celor două federații, precum și ai FNS „ALMA MATER“, au pichetat joi, 13.01.2022, sediile Guvernului, Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal. Acesta a fost cel de-al 4-lea pichet organizat în fața Guvernului. La acestea se adaugă peste 20 de proteste organizate de sindicatele teritoriale afiliate celor două federații”, se arată într-un comunicat.

Articolul precedentFirea: „ANRE a aprobat tariful local Termoenergetica pentru producţie, transport, distribuţie a energiei termice”
Articolul următorOMS: „Omicron provoacă spitalizări și decese”