Foto Gral Medical

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că numărul mare de cazuri confirmate în ultimele două zile se datorează și creșterii capacității de testare, nu doar gradului de contagiozitate a variantei Omicron. De asemenea, a mai spus ministrul, este foarte posibil ca în următoarele zile România să atingă alte „vârfuri”, dat fiind creșterea numărului de teste.  Rata de pozitivare din 18 ianuarie a fost de 19,04% (16.760 de teste pozitive din 88.019 teste efectuate).

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 16.610 cazuri, iar 58 de pacienți diagnosticați cu Covid au decedat.

„Nu așteptăm pasivi că oamenii să se îmbolnăvească și să se interneze, ci am adoptat această strategie de facilitare a testării aproape de domiciliul populației, organizarea centrelor ambulatorii de evaluare a pacienților și trimiterea pentru asistență medicală spitalicească doar a celor care au nevoie. Peste 3.200 de cabinete de medicină de familie au semnat contracte cu casele județene și au început să testeze.

Ieri (n.r. – marți) a fost cel mai mare număr de teste de la începutul acestei pandemii, am ajuns la 90.000 teste într-o zi. Creșterea testării va continua, vom ajunge săptămâna viitoare la peste 100.000 de teste și implicit va crește și numărul de persoane detectate”, a declarat Alexandru Rafila, la începutul ședinței de guvern de miercuri.

Cât privește evoluția epidemiologică, ministrul Rafila susține că în ciuda numărului mare de cazuri confirmate, proporția celor care au nevoie de spitalizare este în continuare redusă.

„Vorbim de 2-3% creștere zilnică, fără probleme poate fi preluată de sistemul de sănătate”, a mai spus ministrul, care consideră că această abordare legată de facilitatea testării va duce la controlul pandemiei. „Un caz depistat nu va mai duce la transmitere, o persoană diagnosticată de la început poate beneficia de asistență de sănătate din timp și nu ajunge la stadii greu controlabile. Față de octombrie, când aveam aceleași cifre, din punct de vedere al mortalității, este de 8 – 10 ori mai mică”, a mai adăugat Rafila.

De altfel, legătura dintre numărul de cazuri confirmate și cel al testelor efectuate a fost adus în discuție, chiar și săptămâna trecută, de edilul municipiului Cluj-Napoca, rata de pozitivare la care făcuse referire Emil Boc era de 20%. De luni, 17 ianuarie, incidența cazurile Covid din ultimele 14 zile a depășit „vârful” din timpul valului 4 (11,6 la mie în 24 octombrie), astăzi, DSP anunțând o rată de infectare de 13,79 de cazuri la mia de locuitori.  

OMS: „Omicron provoacă spitalizări și decese”

Articolul precedentMinistrul Familiei: „Copiii aflaţi în grija statului trebuie ascultaţi, ajutaţi şi protejaţi”
Articolul următorPlagiatul influenţează şi salariul: “Când titlul vine în urma unei hoții, scuzele publice nu sunt de ajuns”