Foto: Facebook, Mihai Şora
Foto: Facebook, Mihai Şora

Plagiatul lui Nicolae Ciucă a fost demonstrat la nici două luni de când a devenit premierul României.

Jurnalista Emilia Șercan a precizat că șeful guvernului ar fi copiat peste 40 de pagini, fără a cita sursele, în lucrarea sa de doctorat.

Mai mult, jurnalista susţine că unele paragrafe ar fi copiate cuvânt cu cuvânt. Acestora li se adaugă inclusiv notele de subsol.

Titlul de doctor a fost obţinut prin metoda copy paste. În anumite situaţii, a fost schimbată topica, însă conținutul a rămas același. De asemenea, sursele nu au fost citate

Nicolae Ciucă se apără, explicând că teza de doctorat a respectat cerințele legale de la vremea respectivă. Mai mult, premierul a cerut ca lucrarea să-i fie verificată, de comisia de etică a universității Carol Intâi, unde și-a făcut doctoratul.

Emilia Șercan, jurnalistă de investigatii: “Porțiuni foarte mari din teza de doctorat pe care eu le-am descoperit ca fiind plagiate sunt prin metoda copy paste. S-a încercat o ușoară cosmetizare a faptului că s-a preluat ad literam din alte surse. De exemplu, începutul sau sfârșitul unor fraze a fost reformulat, a fost schimbat, astfel încât conținutul copiat a fost îngropat. În alte situații a fost schimbată topica, însă conținutul a rămas același”.

Alt premier, alt plagiat. Cum poate plagiatul să influenţeze salariul lunar

Printre multiplele reacţii apărute în spaţiul media, apare şi discuţia referitoare la salariul obţinut în urma titlului de doctor.

Filosoful Mihai Şora a explicat faptul că un doctorat reprezintă încununarea unei munci de cercetare. Aceasta trebuie răsplătită pe măsură. Totuşi, în cazul fraudei, plagiatorul trebuie să răspundă în faţa legii.

Când titlul de doctor vine în urma unei hoții, scuzele publice (dacă apar) nu sunt de ajuns. Nu este de ajuns nici retragerea propriu-zisă a titlului. Efectul juridic imediat ar trebui să fie tocmai restituirea indemnizațiilor primite de-a lungul anilor și declasarea din funcția obținută prin fraudarea doctoratului”, a scris Şora, astăzi, pe contul de Facebook.

Ancheta a fost făcută publică: peste 40 de pagini au fost copiate

Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat, scrie jurnalista Emilia Șercan pe site-ul pressone.ro.

  1. Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138, conform sursei citate.
  2. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.
  3. Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat.
Articolul precedentRafila, despre numărul mare de cazuri Covid. „Am ajuns la 90.000 teste într-o zi”
Articolul următorCertificatul verde nu mai este obligatoriu în Marea Britanie
Jurnalist full-time / Pesimist part-time