Marea Britanie

Dr. Tudor Toma, medic pneumolog în Marea Britanie, a declarat pentru News.ro, că începând de săptămâna viitoare, din 26 ianuarie, certificatul verde nu va mai fi obligatoriu în Regatul Unit. Mai mult, că epidemiologii au anunțat deja că valul 5 al pandemiei aproape a trecut, asta deși, potrivit ultimelor raportări sunt active peste 3,6 milioane de cazuri, însă doar 713 sunt în stare critică.

De asemenea, a mai precizat medicul, rămâne în continuare valabilă obligativitatea purtării măștii în spațiile închise. Cât privește certificatul verde, care în România a dus la o serie nesfârșită de discuții șii încă nu s-a luat o decizie concretă în acest sens, Toma susține că acesta „niciodată nu a fost promovat în Marea Britanie”.

Mai mult, medicul afirmă că în spitale sunt mai puțini pacienți decât în primele valuri, dar că „cei care sunt internați, din păcate, rămân în continuare din categoria celor nevaccinați. (…)Toţi cei vaccinaţi dintre colegi au făcut forme foarte uşoare de boală, probabil vom ajunge la situaţia în care vom testa şi vom avea mai multă atenţie faţă de persoanele care fac formele semnificative, grave de boală. Vom ajunge să tratăm pneumonia COVID aşa cum tratăm alte pneumonii sau alte infecţii”, a mai spus medicul.

De la începutul pandemiei, în Marea Britanie au fost confirmate 15.399.300 de cazuri (locul 1 în Europa), din 435.557.723 de teste realizate, iar 152.513 pacienți diagnosticați cu Covid au decedat.  

„Ping-pong-ul” certificatului verde în România

Dacă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, consideră că certificatul verde nu mai este o urgență în acest moment, subliniind că până la implementarea acestuia numărul de cazuri de infectare ar putea să cadă, nu de aceeași părere este și Florin Cîțu, care spune că ar vrea să vadă „cum este fundamentată decizia că un certificat verde nu duce la creșterea numărului de vaccinări”.

De altfel, Cîțu afirmă că ministrul Sănătății este cel care a luat decizia renunțării la certificatul verde, în varianta care exista deja în Parlament.

„În momentul în care proiectul de lege pe care l-am introdus în Parlamentul României, semnat alături de câțiva colegi din PNL și UDMR, a fost doar depus, numărul persoane vaccinate a crescut la peste 100.000 de persoane. Este în continuare în Parlament, înțeleg că nu mai este nevoie. Decizia la Ministerul Sănătății și Guvern este că nu mai e nevoie de un certificat verde. Ca să fiu de acord cu ceva (n.r. – că nu mai trebuie certificat verde) trebuie să fie prezentate argumentele unei decizii. Deocamdată noi vorbim pe declarații. Aș vrea să văd cum a fost fundamentată decizia că un certificat verde nu ar duce la creșterea numărului de vaccinări”, a declarat Florin Cîțu, la Digi 24.

Rafila, despre numărul mare de cazuri Covid. „Am ajuns la 90.000 teste într-o zi”

Articolul precedentPlagiatul influenţează şi salariul: “Când titlul vine în urma unei hoții, scuzele publice nu sunt de ajuns”
Articolul următorMarcel Ciolacu: „Suntem într-o criză energetică majoră”