Foto: OMS
Foto: OMS

Întrebat despre introducerea testelor de salivă în școli, ministrul Sănătăţii a precizat că au existat foarte multe presiuni, dar nimeni nu a mai vrut să îşi asume răspunderea cine să le facă.

Aflat în cursul zilei de astăzi, 18 noiembrie, la Digi 24, Cseke Attila a declarat că nimeni nu a dorit să îşi asume răspunderea pentru a face testele salivă în şcoli, deşi le-au cerut imperativ, motivând că trebuie să vină statul să rezolve.
Cseke Attila a explicat faptul că aceste teste de salivă au fost considerate un miracol: copiii care sunt infectaţi rămân departe sistemul educaţional.

Toate categoriile profesionale – şi eu îmi permit, dacă voi fi criticat îmi asum – care au propus, fie că e o parte a pedagogilor, o parte, nu toţi, o parte a părinţilor, o parte a asociaţiei elevilor, toţi s-au retras imediat. Nimeni nu a mai vrut să îşi asume răspunderea cine să facă aceste teste de salivă. Cei care au spus până atunci că e absolut necesar, au transmis să vină statul să rezolve”, a declarat Cseke Attila.

Situaţia testării în şcoli este responsabilitatea noastră, a tuturor

Ţinând cont de propunerile existente, ministrul a adăugat că, dacă sistemul educaţional şi-a dorit acest sistem, atunci sistemul educaţional trebuie să rezolve această problemă.

Dar statul suntem noi, cu toţii, nu sunt alţii, nu e cineva de sus, care îţi aduce trei mii de medici şi trei mii de asistenţi în şcoli, nu avem, nu avem de unde să avem aceşti medici şi aceşti asistenţi. Noi trebuie să ne rezolvăm.”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Referitor la procedura de administrare a testelor rapide antigen de salivă la elevi şi angajaţi ai instituţiilor de învăţământ, Cseke Attila a ţinut să adauge că aceasta nu presupune pregătire medicală sau condiţii speciale.

În plus, legislaţia nu exclude utilizarea lor la domiciliu.

Articolul precedentMitropolitul Moldovei a vizitat pacienţii cu COVID în stare gravă
Articolul următorCiolacu, despre viitorul premier: „Rafila e cel mai potrivit”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time