Foto: Facebook

Un nou „butoi de pulbere” pe marginea activității Curții Constituționale a României, după ce ieri judecătorii au admis sesizarea PSD și au concluzionat că numirile directorilor generali interimari de la Societatea Române de Televiziune și de la Societatea Română de Radiodifuziune sunt neconstituționale.

Iar în acest context, fostul ministru al Justiției Ana Birchall scoate de la naftalină un text mai vechi legat de modificarea Legii de organizare și funcționare a CCR, pentru a sublinia că, deși a tot avertizat că este nevoie de schimbare, nu sunt făcute demersurile necesare.

În opinia sa, Legea nr. 47/1992 poate fi oricând modificată, pentru că este o lege organică. Dacă se dorește acest lucru, firește, însă Ana Birchall atrage atenția că, „deși au trecut câteva luni bune de la alegeri nu văd niciun demers serios de revizuire a Constituției și de modificare a legii nr 47, legea de functionare a CCR”.

Textul republicat de Birchall pe Facebook face referire la efectele unor decizii CCR asupra unor dosare aflate pe rolul instanțelor și nu neapărat pe situația aplicată de acum. Însă, din ce scria atunci fostul ministru, în urmă cu doi ani a dispus printr-un ordin înființarea unui grup de lucru special pentru analiza deciziilor CCR, anchetă care era finalizată în momentul în care și-a pierdut mandatul.

Pe lângă o discuție mai largă privind revizuirea Constituției, a rolului CCR, a modificărilor care se impun de urgență la legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale (de exemplu profilul candidatului pentru funcția de judecător constituțional sau numirea membrilor CCR) cred că se impune de urgență o discuție publică rațională și profesionistă, privind mai multe decizii CCR…”, se arăta în postarea acesteia.

Și, chiar dacă analiza de la acea vreme privea alte situații, Birchall sublinia că se poate modifica legislația, astfel încât să se precizeze clar „care sunt efectele unei decizii CCR și unde se opresc ele”.

Guvernul poate adopta un proiect de lege care să fie trimis în Parlament în procedură de urgență. Este cea mai rapidă și eficientă cale dat fiind urgența impusă de realitățile din instanțe!

…Consider că dupa perioada în care politica penală a statului a fost făcută de penali și ajutoarele lor de nădejde din instituții care numai loiale statului nu au fost, este timpul să ne întoarcem la normalitate. Este timpul să revenim la sensul primar al noțiunilor de adevăr și dreptate!”, se mai arăta în postare.

Articolul precedentObsesia lui Orban: șefia PNL
Articolul următorVremea rea nu i-a speriat pe români. Valea Prahovei, ocupată aproape în totalitate