Foto: Inquam Photos/ George Călin
Foto: Inquam Photos/ George Călin

Un judecător de la Curtea de Apel București a decis ca Institutul National de Sănătate Publică (INSP)și Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) să folosească date exacte la raportarea deceselor din cauza Covid,informează luju.ro.

Mai exact, prin sentința care nu este definitivă, autoritățile din România trebuie să separe pacienții care au murit din cauza infecției cu Covid de cei care au decedat în altor afecțiuni, dar erau infectați și cu Covid.

Acțiunea în instanță a fost introdusă de Asociația „Medici pentru consimțământ informat”, reprezentată de Anca Nițulescu,  medic primar ORL, mai notează sursa precizată.

Prin hotătârea pronunțată, autoritățile din România au dovedit că în mod nelegal, eronat au raporartat morți din cauza Covid.

Cauza decesului trebuie specificată în mod clar. Certificatul de deces trebuie completat corespuzător

Eliminarea paragrafelor: „Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de ex. cancer, afecțiuni hematologice etc.) și COVID-19 trebuie raportat că și cauza a decesului, independent de condițiile medicale pre-existente care se supecteaza că au favorizat evoluția severa a COVID-19. COVID-19 trebuie menționat pe certificatul de deces drept cauza a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces”; se arată în minuta deciziei pronunțată de Curtea de Apel București.

Se pune STOP manipulării? Când nu poate fi considerat un deces cauzat de COVID

Instanța a decis modul în care medicii pot raporta un deces înregistrat în spital. Dacă pacientul se internează pentru că i s-a agravat o boală cronică și nu prezintă niciun simptom al infecției cu Covid, dar testul de Covid(PCR ) este pozitiv, pacientul NU va fi considerat DECEDAT din cauza Covid.

„Decesul survenit într-o unitate sanitara, la un pacient care se internează pentru agravarea unei boli cronice preexistente, adică la un pacient care prezinta simptomele, semnele și investigațiile paraclinice caracteristice respectivei boli (cancer, afecțiuni hematologice, diabet, boli neurologice etc.) și nu prezinta niciun semn și simptom specific Covid 19, nu poate fi considerat de cauza COVID 19, chiar dacă îndeplinește criteriile de laborator (pacientul are test RT-PCR pozitiv pentru SARS-CoV-2”, a decis Curtea de Apel București. Hotărârea poate fi atacată cu recurs.

În prezent, România raportează și aceste decese provocate din caza Covid, ceea ce a adus controverse, atât în rândul personalului medical, cât și al familiilor pacienților decedați.

Printre efectele negative ale unei raportări fără delimitare concretă, se numără: dezinformarea, panica populației, restricții aplicate abuziv.

De la debutul pandemiei, în România au fost raportate 64.581 de decese din cauza Covid, potrivit ultimelor date actualizate de Ministerul Sănătății.

Citește și: Câți oameni au murit cu adevărat din cauza virusului Covid? Legătura dintre raportarea deceselor și puterea de a spune „ NU ȘTIM”

Articolul precedent„Unchiul Sam”, în pericol. Lavrov vrea schimbarea ordinii mondiale
Articolul următorSărbătoare în Rusia, disperare în Ucraina. Putin sfidează o lume întreagă
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”