Sursa foto: Facebook/ Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat la RFI că peste 8 milioane de români s-au imunizat complet împotriva coronavirusului, precizând totodată că un sfert dintre concetățeni au optat și pentru doza trei.

„Cel puțin 50% din populația totală a României a fost vaccinată”, a declarat la ministrul Sănătății.

Rafila a menționat faptul că după „debutul furtunos” de la începutul lui 2021, când zilnic peste 100.000 de români se vaccinau împotriva coronavirusului, lucrurile s-au schimbat radical, în special după primele relaxări din vara anului trecut.

Starea de alertă în România nu a mai fost prelungită

„Interesul pentru vaccinare a scăzut, probabil și datorită unor erori în modul de comunicare, de apreciere a situației, de stimulare a oamenilor să se vaccineze. Acum discutăm despre o campanie care practic este încheiată”, a spus Rafila.

Totodată, ministrul Sănătății a declarat că a început „faza de tranziție”, în care nu-și mai au rostul centrele de vaccinare unde optează, zilnic, doar câteva sute de oameni pentru imunizare.

„O să trecem în cursul anului acesta vaccinarea împotriva infecției cu noul coronavirus să se facă de rutină în cabinetele medicilor de familie”, a spus Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătății a anunțat că până acum s-au produs jumătate din cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu, precizând că acestea vor ajunge la fiecare direcţie de sănătate publică din ţară, primărie și la medicii de familie. Cu toate acestea, oficialul a avertizat că utilizarea excesivă a iodului duce la afecțiuni ale tiroidei.

„Trebuie să înţeleagă toată lumea că nu e vorba despre o medicaţie care se ia fără recomandare şi e bine să limităm administrarea la copii, la tineri, eventual femei gravide şi să nu administrăm decât pe baza protocolului care se regăseşte, de altfel, şi la nivelul Institutului de Sănătate Publică, cantităţi limitate”, a declarat ministrul Sănătății.

Reamintim că Rafila a precizat că pandemia de coronavirus nu a trecut, chiar dacă Guvernul a decis ridicarea tuturor restricțiilor. Acesta e de părere că un posibil val șase va lovi România în toamnă, afirmând că sunt monitorizate lucrurile „îndeaproape.”

Alexandru Rafila, anunț despre un eventual val șase al pandemiei de COVID

Articolul precedent75 de refugiaţi uncraineni se află în unitățile medicale din țara noastră
Articolul următorZeci de jurnaliști își riscă viața în Ucraina  
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.