Foto: Pixabay.com

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a anunțat că pandemia de Covid-19 nu a trecut, iar zeci de state din întreaga lume se confruntă cu o problemă serioasă privind vaccinarea împotriva virusului.

Oficialul susține că distribuția dozelor de vaccin este „scandalos de inechitabilă”, iar numărul persoanelor care sunt infectate ar putea să crească în țările unde populația nu este vaccinată.

„Bilanţul cel mai tragic al pandemiei a afectat sănătatea şi viaţa a milioane de persoane, cu peste 446 de milioane de cazuri de COVID-19 în lumea întreagă, peste 6 milioane de decese confirmate şi nenumărate alte persoane spitalizate şi afectate de o deteriorare a sănătăţii mintale”, a spus secretarul general al ONU, potrivit g4media.

Mai bine din jumătatea populației mondiale s-a imunizat împotriva coronavirusului

Totodată, Guterres a mai precizat că numeroase regiuni ale lumii reușesc să controleze pandemia datorită măsurilor de sănătate publică bine puse la punct și numărul mare de cetățeni care au optat să se vaccineze împotriva Covid-19. 

Secretarul general al ONU a spus ferm că inegalitatea distribuirii de doze de vaccin trebuie eliminată deoarece lumea nu își mai poarte permite o „recurdescență pandemică la doi ani după apariția coronavirusului.”

„Companiile farmaceutice produc 1,5 miliarde de doze de vaccinuri pe lună, însă aproape 3 miliarde de persoane aşteaptă încă să primească primul vaccin”, a mărturisti secretarul general al ONU.

Acesta a amintit că prioritate la imunizarea împotriva Covid-19 au avut locuitorii din țările bogate, iar cei din țările sărace încă așteaptă, după doi ani de la descoperirerea vaccinului, să se imunizeze. Secretarul general al ONU a caracterizat acest lucru ca fiind un „eșec dur” al deciziilor politice și bugetare.

Guterres e de părere că fără un sprijin constant al țărilor unde pandemia este sub control, există riscul ca în țările sărace, unde rata de vaccinare este sub orice critică, să izbucnească noi focare de coronavirus. În încheierea mesajului său, oficialul a lansat un apel pentru a încheia „odată pentru totdeauna” unul dintre cel mai trist capitol „din istoria umanității.”

Citește și articolul: OMS: „Lumea se află într-un moment critic al pandemiei”

Articolul precedentVor fi redeschise termocentralele pe cărbune
Articolul următorIoana Mihăilă critică ridicarea tuturor restricțiilor: „Măsuri luate fără cap”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.