Ioana Mihăilă (foto Facebook)

Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătății, a declarat la RFI că ridicarea tuturor restricțiilor nu reprezintă o soluție, precizând că trebuiau eliminate treptat.

Acesta a mai spus că înțelege că după doi ani populația este obosită, dar Guvernul trebuia să păstreze, cel puțin, purtatul măștii în interior ca măsură de prevenție împotriva Covid-19.

„Înţeleg că există anumite sectoare care au avut de suferit în tot acest timp, mă refer mai ales la sectorul HoReCa şi că trebuie să relaxăm o parte din restricţii. Unele puteau fi relaxate încă de o bună bucată de vreme, vorbim de exemplu de purtarea măştii în exterior, renunţarea la purtarea măştii în exterior nu ar fi presupus un risc epidemiologic foarte mare”, a declarat Mihăilă.

De asemenea, fostul ministru al Sănătății e de părere că atunci când politicienii iau decizii pe baza sondajelor, iar Rafila nu are un răspuns concret la întrebarea de ce s-au ridicat toate restricțiile, „trebuie să ne punem totuși câteva întrebări.”

„Cei care vor avea de suferit sunt cei care au avut de suferit de la bun început”

Ioana Mihăilă susține că anularea tuturor restricțiilor va lovi puternic în populația vulnerabilă, la cei vârstnici și cei cu boli care încă sunt expuși riscului de infectare cu Covid-19.

”Noi nu avem în momentul acesta un instrument legal, prin care să ne putem proteja de exemplu pacienţii cu comorbidităţi, care stau în sălile de aşteptare ale spitalelor, avem doar recomandări (…). Deci s-au ridicat toate restricţiile brusc, fără un plan pentru protejarea celor vulnerabili”, a precizat Mihăilă. 

Aceasta nu a ezitat să îl critice pe ministrul Sănătății Alexandru Rafila, afirmând că și-a schimbat total discursul față de perioada când se afla în Opoziție. Mihăilă a precizat că actualul ministru al Sănătății este „solidar cu niște măsuri luate fără cap.”

Reamintim că de miercuri, 9 martie, s-au ridicat toate restricțiile impuse de autorități privind pandemia de Covid-19. De asemenea, masca de protecție în spațiile închise nu mai este obligatorie, chiar dacă, la începutul lunii martie, Rafila a precizat că această măsură va rămâne valabilă.

Citește și articolul: Alexandru Rafila: Toate restricțiile sunt ridicate începând cu data de 9 martie, odată cu terminarea stării de alertă

Articolul precedentPandemia de Covid-19, în umbra războiului. ONU trage un semnal de alarmă
Articolul următorHarkov, un oraş complet distrus: “Este o scenă absolut șocantă”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.