Alexandru Rafila: Toate restricțiile sunt ridicate începând cu data de 9 martie, odată cu terminarea stării de alertă

Masca nu mai este obligatorie nici în spații deschise, nici în spații închise

Guvernul a decis ridicarea stării de alertă începând cu data de 9 martie. Practic toate restricțiile – purtarea măștii, certificatul verde, formularul PLF – sunt ridicate începând cu această dată, a anunțat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă.

„Să sperăm că vom avea o primăvară cât se poate de liniștită, și din punctul de vedere al sănătății publice, și din punctul de vedere a ceea ce se întâmplă în apropierea țării noastre. Odată cu expirarea stării de alertă, se va ajunge în situația ca restricțiile impuse în perioada pandemiei să fie ridicate. Am făcut o serie de propuneri privind ridicarea etapizată. Faptul că Guvernul a decis ridicarea stării de alertă ne pune într-o situație nouă – restricțiile sunt ridicate”, afirmă ministrul Sănătății.

Astfel, masca nu mai este obligatorie nici în spații deschise, nici în spații închise. Accesul în centre comerciale, instituții, evenimente este permis fără certificat verde, se renunță la formularul PLF la intrarea în țară. De asemenea, intrarea în țară este permisă fără certificat verde, dar autoritățile atrag atenția că el este solicitat în continuare la intrarea în alte țări.

„Recomandăm cetățenilor, apropo de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a țărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru, să consulte condițiile de călătorie. Noi suntem pregătiți și păstrăm partea de legislație care permite emiterea acestui certificat electronic”, a anunțat ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății face o serie de recomandări, chiar dacă respectarea acestor măsuri nu va mai fi obligatorie

Ministrul Sănătății a subliniat că România se află în continuare într-o fază de transmitere comunitară a coronavirusului, fiind înregistrate peste 5.000 de cazuri pe zi. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă restricțiile nu mai sunt obligatorii, respectarea unora dintre aceste măsuri este recomandată în continuare.

Ministerul Sănătății recomandă purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, evitarea spațiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise, spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic, testarea celor care au simptome și prezentarea la un centru de evaluare pentru a primi tratament.

Premierul Nicolae Ciucă anunță ministerele care pot accesa fonduri din PNRR

Articolul precedentŞora, de 8 martie: “Vreau ca buchețelul acesta să ajungă la fetiţele şi femeile aflate în exod și în război”
Articolul următorJens Stoltenberg: Suferința pe care o vedem acum în Ucraina e îngrozitoare