Şora, de 8 martie: “Vreau ca buchețelul acesta să ajungă la fetiţele şi femeile aflate în exod și în război”

Mihai Şora, despre mamele din Ucraina: “Sunt suflete izgonite din patria lor, chinuite de urgia unor bărbați fără minte”

Într-un anunţ publicat azi, 8 martie, pe pagina de Facebook, filosoful Mihai Şora a transmis un mesaj femeilor din Ucraina şi mamelor care au fost forţate să se refugieze din cauza războiului.

În urmă cu o săptămână, scriitorul și filozoful în vârstă de 105 ani declara, într-un interviu pentru Radio România Cultural, că Putin este deja un om învins și că, dacă nu dispare prin „grija“ camarilei din jurul lui, va cădea datorită revoltei poporului rus.

Cu ocazia zile de 8 martie, filosoful Mihai Şora face apel la solidaritate şi pace

Aș vrea ca buchețelul acesta să ajungă pretutindeni unde fetițelor și femeilor le sunt încălcate drepturile, la cele mai năpăstuite, aflate în suferință, în exod și război, la mamele curajoase care încearcă să scape de barbarie, de gloanțe și de explozii, să-și salveze pruncii. Suflete izgonite din patria lor, chinuite de urgia unor bărbați fără minte…, cum se întâmplă iar și iar, de milenii. Și cum, sper cu toată ființa mea, nu se va mai întâmpla după ce trece acest prăpăd.

Mulți ani cu dragoste, fetelor, mamelor, bunicilor!

Pace tuturor”, a scris filosoful, astăzi, pe contul de socializare.

Al doilea val de refugiaţi din Ucraina va fi cu persoane mai vulnerabile

După primul val de oameni plecaţi din Ucraina din cauza războiului, va urma, cel mai probabil, un al doilea val, format din refugiaţi mai vulnerabili.

Anunţul a fost făcut de directorul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Filippo Grandi.

Potrivit acestuia, marţi sau miercuri se va depăşi pragul de două milioane de refugiaţi.

Dacă războiul continuă, vom începe să vedem oameni care nu au resurse şi conexiuni”, a spus Grandi. Declaraţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă la Oslo, în Norvegia, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Aceasta va însemna o situaţie mai complexă pe care vor trebui să o gestioneze statele europene. Va fi nevoie de o solidaritate şi mai mare din partea tuturor din Europa şi din afara ei”, a mai atras atenţia Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi.

Articolul precedentAsociaţia Magic: “Copiii nu vor uita războiul niciodată. Copiii nu uită nimic”
Articolul următorAlexandru Rafila: Toate restricțiile sunt ridicate începând cu data de 9 martie, odată cu terminarea stării de alertă
Jurnalist full-time / Pesimist part-time