Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că șase ministere vor putea depune proiecte și accesa banii din PNRR în perioada următoare. Potrivit premierului Nicolae Ciucă, reprezentanții ministerelor au semnat marți acorduri de finanțare cu Ministerul investițiilor și Proiectelor Europene. Cele șase ministere care au semnat acordurile sunt Ministerele Transporturilor, Sănătății, Energiei, Mediului, Familiei și Muncii.
„Astăzi, la sediul Guvernului, a avut loc prima activitate în care s-au semnat acordurile de finanțare între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și alte 6 ministere. Practic, în acest moment a fost inițiată activitatea prin care ministerele coordonatoare de reforme și investiții vor putea să depună proiecte și vor putea să acceseze banii care ne-au fost alocați prin PNRR”, a declarat Nicolae Ciucă.
„Discutăm deja de 4 miliarde de euro care sunt în țară și de alte aproximativ 6 miliarde de euro care urmează să între în țară până la finele anului”, a subliniat premierul Nicolae Ciucă.
Bugetul MIPE are 110 miliarde de lei
Potrivit premierului Nicolae Ciucă, în prezent în bugetul MIPE sunt 110 miliarde de lei, din care aproximativ 10 miliarde de lei reprezintă credite bugetare și circa 100 miliarde credite de angajament.
„Diferența este că cele aproximativ 10 miliarde de lei credite bugetare pot fi angajate și cheltuite anul acesta, în timp ce celelalte 100 miliarde de lei întră într-un proces multianual”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Premierul a spus că mai sunt încă 13 ministere „care foarte curând vor semna și ele aceste acorduri”.
Ministrul PNL al Proiectelor Europene (MIPE), Dan Vîlceanu, a anunțat în luna ianuarie că suma inițială alocată României de Comisia Europeană, de 29,2 miliarde de euro, ar putea scădea cu aproape două miliarde de euro pe partea de granturi nerambursabile.
Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a insistat până la jumătatea lunii februarie că renegocierea PNRR la Comisia Europeană, privind cheltuielile din PIB cu pensiile, care nu trebuie să depăşească 9,4% din PIB, trebuie făcută și că regulamentul permite acest lucru. „Nu s-a spus niciodată că vrem să renegociem PNRR din temelii, dar o optimizare este necesară”, a spus Marius Budăi.