Foto: Captură video
Foto: Captură video

Rușii au nevoie de motive pentru a justifica haosul pe care l-au creat.

Au nevoie de o poveste pe care să o impună celorlalți. Celor care îi mai cred. Pentru că nici măcar în patria-mamă nu-i mai crede toată lumea.

La fel de bine, cu refugiați umplând granițele, există și la noi negaționiști. Nu ți-ar putea da un motiv pentru care deja aproape două milioane de ucraineni și-ar părăsi casele, dar știu ei mai bine că e o înscenare. Și nici nu e de mirare, când vocea rusă spune multe și mulți români preferă s-o asculte.

Motive pentru care trupele rusești ar fi în Ucraina

Clasicul pentru denazificarea Ucrainei. Practic, Rusia a vrut să scoată nazismul dintr-o țară cu președinte evreu. Și a considerat un gest foarte inspirat să bombardeze și Memorialului Holocaustului Babyn Yar, de la Kiev, în această încercare.

Atacul nuclear nu a fost, nici el, uitat.

SBU, împreună cu militanţii batalionului Azov, pregătesc o provocare cu posibilă contaminare radioactivă a zonei de lângă oraşul Harkov. Naţionaliştii au minat un reactor de la o instalaţie nucleară experimentală situată la Institutul de Fizică şi Tehnologie Harkov”, a declarat Ministerul Rus al Apărării.

Ce noroc că bravii soldați ruși se aflau acolo, pentru a împiedica această posibilă catastrofă. Probabil, tot de aia au ocupat și centralele Zaporojie şi Cernobîl. Preventiv.

Urmează motivul laboratoarelor care fabricau, pe ascuns, arme biologice. Și nu orice fel de arme, ci din astea, de pot speria rapid poporul: ciumă, antrax, tularemie, holeră. Ciudat că n-au ajuns până la faptul că și Covidul o fi, cumva, tot fabricat în Ucraina.

Răi, tare de tot, ucrainenii ăștia. Atât de răi că, tot potrivit Rusiei, își bombardează singuri populația, clădirile, drumurile. Pentru a da vina pe ei, după.

Ultimul dintre motive, recent scos la iveală, e că războiul se întâmplă din cauza comunității LGTB. Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, declară nonșalant că războiul din Ucraina e o pedeapsă cumva divină. De ce? Pentru că în Ucraina s-au organizat parade gay.

Probabil urmează să declare că niște gay ucraineni bombardează, de fapt, Ucraina. În timp ce fabrică virusuri mortale și stau cu focoase nucleare vopsite în curcubeu, în dinți.

Când propaganda nu știe unde să se oprească

Pot înțelege o încercare de justificare. Nu știu ce motive ai putea invoca pentru a părea valide, dar să spunem că înțeleg încercarea.

Dar de aici până la motive care mai de care mai fantasmagorice e cale lungă.

În plus, să profiți de copiii ruși pentru a anula suferința celor ucraineni, e cel puțin crud.

Da, despre fetița de 12 ani care susține că războiul e ”dezinformare vestică” și despre copiii scoși din spital pentru a desena un Z, în zăpadă, este vorba.

Nu îmi pot închipui ce e în mintea românilor care cred poveștile astea. Îmi pot închipui, doar, ce e în sufletul refugiaților ucraineni, când îi aud.

Articolul precedentPremierul Nicolae Ciucă anunță ministerele care pot accesa fonduri din PNRR
Articolul următorAsociaţia Magic: “Copiii nu vor uita războiul niciodată. Copiii nu uită nimic”
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.