Sursa foto: Twitter - @kamilkazani
Sursa foto: Twitter - @kamilkazani

Copiii de la un spital de oncologie pediatrică din Rusia au fost puși să stea afară, în zăpadă, şi să formeze litera Z.

Gestul a fost făcut pentru a arăta sprijinul pentru invazia Ucrainei de către Vladimir Putin.

Vladimir Vavilov, președintele unei organizații de caritate împotriva cancerului şi cel care conduce ospiciul pentru copiii bolnavi, a organizat, în acest weekend, o acţiune șocantă, precizează The Telegraph, citat de Daily Mail.

“Pacienții noștri și întreaga echipă au luat parte la această acțiune”, a precizat iniţiatorul acţiunii care a avut loc în oraşul Kazan din Rusia

Însemnele, care sunt în grafie latină, au devenit un simbol al invaziei, după ce au fost văzute pe tancurile și vehiculele militare rusești care veneau în Ucraina.

Potrivit sursei citate, Vladimir Vavilov a publicat fotografia pe site-ul spitalului. Mai mult, pentru a imortaliza gestul, coordonatorul a folosit o dronă.

Acesta a adăugat că, în timpul acțiunii, copiii au ţinut în mâini fluturași cu steagurile celor două regiuni separatiste Luhansk și Donețk, regiuni pe care președintele Rusiei le-a recunoscut drept independente.

Jurnaliştii de la Daily Mail: “Este cea mai imorală acțiune de propagandă pro-rusă de până acum”

Ministrul rus al apărării a publicat pe Instangram că simbolul vine de la sintagma în rusă „За победу” – „Za pobedy”, care începe cu „Z” și înseamnă „pentru victorie”.

Daily Mail, a explicat evoluția simbolului, de la apariția lui pe tancurile rusești, până la inscripții purtate de sportivi și artiști pro-ruși.

Cercetătorul Kamil Galeev, stabilit la Moscova, a explicat, pentru Daily Mail, că această literă a devenit nou simbol al ideologiei și identității naționale ruse. Unele voci chiar l-au asemuit cu svastica naziștilor din al Doilea Război Mondial.

Articolul precedentLiderul UMDR condamnă atacul asupra Ucrainei: „Este criminal și inacceptabil”
Articolul următorIohannis: „Parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time