Sursa foto: Facebook, Daniel Zinica
Sursa foto: Facebook, Daniel Zinica

Guvernul a venit cu explicaţii referitoare la copiii care au ajuns, în urma războiului, pe teritoriul României.

Prin urmare, au fost adoptate mai multe acte normative pentru sprijinirea copiilor refugiați din Ucraina în România.

Astfel, aceștia vor beneficia, în școli, de aceleași drepturi ca și elevii români.

Până luni, aproximativ 30.000 de minori au ajuns în România din Ucraina. Toţi copiii vor beneficia de cazare gratuită, hrană, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și manuale

Toți copiii ucraineni aflați pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecție, potrivit legii azilului, vor beneficia de drept la educație în unitățile de învățământ din România, în aceleași condiții cu antepreșcolarii, preșcolarii și elevii români. Acești copii vor avea drept la cazare gratuită în internatele școlare, drept de alocație de hrană, drept de a primi rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și manuale”, a anunțat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

De asemenea, elevii vor beneficia de examinarea gratuită a stării de sănătate, de vaccinare, dar și de gratuite pentru toate categoriile de transport prevăzute de lege.

Vor fi înfiinţate grupuri operative pentru ajutorarea copiilor ucraineni neînsoțiţi

Pentru gestionarea situației copiilor ucraineni neînsoțiti, Guvernul a decis constituirea la nivelul fiecărui județ și, după caz, la nivelul fiecărui sector al municipiului București, a unor grupuri operative, arată Descoperă.ro.

Pentru a putea oferi protecție copiilor aflați în astfel de situații critice, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului pot angaja personal contractual pe durată determinate, care nu poate fi mai mare de 3 ani.

Articolul precedentOMS avertizează: Atacurile asupra spitalelor, ambulanțelor din Ucraina sunt din ce în ce mai frecvente
Articolul următorPremierul Nicolae Ciucă anunță ministerele care pot accesa fonduri din PNRR
Jurnalist full-time / Pesimist part-time