Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

NATO are „responsabilitatea de a se asigura că conflictul nu se extinde dincolo de Ucraina”, a afirmat, marți, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă comună susținută la Riga cu președintele leton Egils Levits.

Stoltenberg a adăugat că invazia Rusiei provoacă suferințe îngrozitoare și că impactul umanitar este devastator.

„Poporul ucrainean și armata ucraineană au inspirat toată lumea prin curajul lor. Atacul lui Putin continuă, iar impactul umanitar este teribil. Foarte mulți civili au fost uciși sau răniți, iar 2 milioane de oameni au plecat din Ucraina. Este criza refugiaților cu cea mai mare creștere după cel de-al doilea război mondial. Suferința pe care o vedem acum în Ucraina e îngrozitoare și ne afectează pe toți”, a mai declarat Jens Stoltenberg.

NATO și-a întărit semnificativ” prezența în partea de est a alianței, ca răspuns la situație și pentru „a se asigura că nu există loc de calcul greșit la Moscova”a mai declarat Jens Stoltenberg.

„Avem responsabilitatea de a ne asigura că conflictul nu va escalada și nu se extinde dincolo de Ucraina. Acest lucru ar fi și mai periculos, distructiv și chiar mai letal. Situația ar putea scăpa de sub control”, a mai subliniat Jens Stoltenberg.

„Avem 130 de avioane în alertă maximă. Peste 200 de nave din nord până în Marea Mediteraneană, și 1000 de trupe suplimentare în regiune”, a precizat șeful NATO.

Rusiei i-au fost aplicate sancțiuni severe fără precedent, fiind izolată pe scena internațională, a declarat secretarul general al NATO. Aliații ajută Ucraina să-și apere dreptul fundamental la autoapărare, își deschid granițele și le trimit sprijin financiar, a mai declarat Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a mai declarat că NATO va proteja și va apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat.

NATO a refuzat până în prezent să se implice direct în conflict, inclusiv în instituirea unei zone de excludere a zborului.

Ucraina nu mai vrea în NATO.  Volodomir Zelenski: „Putem discuta și găsi un compromis”

Articolul precedentAlexandru Rafila: Toate restricțiile sunt ridicate începând cu data de 9 martie, odată cu terminarea stării de alertă
Articolul următorPreşedintele Chinei: Nu vom intra într-un conflict cu Ucraina