Preşedintele Chinei: Nu vom intra într-un conflict cu Ucraina

Xi Jinping consideră situaţia din Ucraina ca fiind una îngrijorătoare

Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi la „reținere maximă” în conflictul din Ucraina. Într-o discuție în format virtual cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, președintele chinez a subliniat că este prioritar să se prevină „scăparea de sub control” a războiului.

Preşedintele Chinei a declarat că ţara sa este „îndurerată să vadă flăcările războiului reizbucnite în Europa”. Preşedintele chinez Xi Jinping a apreciat că cele trei ţări care au luat parte la discuții, China, Franța și Germania, ar trebui să facă eforturi comune pentru a sprijini negocieri de pace între Rusia şi Ucraina.

Preşedintele Chinei a descris situaţia din Ucraina ca fiind una îngrijorătoare, subliniind faptul că prioritar este să se prevină intensificarea ei sau „scăparea de sub control”.

Solicitarea preşedintelui chinez

Potrivit președintelui chinez, Franţa şi Germania ar trebui să facă eforturi pentru a reduce impactul negativ al crizei. El s-a arătat preocupat de impactul sancţiunilor asupra stabilităţii finanţelor mondiale, aprovizionării cu energie, transporturilor şi lanţurilor de aprovizionare.

China a refuzat să condamne acţiunile Rusiei în Ucraina sau să le numească invazie. China şi-a exprimat în mod repetat opoziţia faţă de ceea ce descrie ca fiind sancţiuni ilegale împotriva Rusiei. Prietenia Chinei cu Rusia a fost întărită luna trecută când preşedintele Vladimir Putin a asistat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că ţările europene nu vor intra direct în conflictul din Ucraina, deoarece un război cu Rusia ar „ar fi un război mondial, cu o putere ce deţine armă nucleară”. Macron s-a aflat luni la Poissy, în prima lui vizită după ce şi-a anunţat candidatura pentru un al doilea mandat de preşedinte al Franţei.

Rusia și China contestă supremația mondială a Statelor Unite

Articolul precedentJens Stoltenberg: Suferința pe care o vedem acum în Ucraina e îngrozitoare
Articolul următor„Secretomanie” la Ministerul Sportului. Instanțele îi obligă pe oficialii instituției să facă publice toate sursele de finanțare