Sursa foto: https://www.scfr.ir/

În urma întâlnirii pe care Vladimir Putin a avut-o cu omologul său chinez Xi Jinping, vineri, cei doi șefi de stat au cerut un nou echilibru geopolitic și contestă supremația Statelor Unite în lume, precizează France Presse, potrivit Agerpres.

Relația dintre Xi și Putin este una foarte puternică, în contextul în care din 2013 și până în prezent s-au întâlnit de 30 de ori în diverse ocazii. „Cei doi au petrecut câteva momente intime cu vodcă, caviar şi îngheţată rusescă, sărbătorindu-şi zilele de naştere”, scrie Global Times.

Experții sunt de părere că cei doi șefi de stat au lăsat, temporar, diferențele bilaterale deoparte și încearcă să „facă lumea sigură pentru autoritarism”, notează AFP.

Putin se bazează pe sprijinul Chinei, în cazul unor sancțiuni impuse de Occident

Directorul Fundației mediteraneene de studii strategice, Pascal Ausseur, a declarat că prin criza ucraineană, relațiile dintre Rusia și China au devenit tot mai strânse, în contextul în care Occidentul se înarmează pentru o posibilă invazie rusească asupra Ucrainei. De asemenea, Ausseur e de părere că președintele rus încearcă să demonstreze Occidentului că Rusia nu este doar o putere regională, cum a afirmat în urmă cu câțiva ani Barack Obama.

Reamintim că Joe Biden a decis să trimită 3.000 de militari americani în Polonia, România și Germania pentru o perioadă determinată, acțiune catalogată de oficialii ruși ca fiind „periculoasă” pentru stabilitatea Europei. Statele Unite încearcă să împiedice Rusia și China să reformeze organizațiile internaționale, amenințând cu sancțiuni economice ambele țări.

La deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Beijing de vineri, 4 februarie, președintele rus a propus un acord omologului său chinez, prin care Rusia se angajează să livreze Chinei 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. De asemenea, cei doi șefi de stat au cerut Alianței Nord-Atlantice să își retragă toate trupele din Flancul Estic și să nu accepte o posibilă aderare a Ucrainei la NATO, cerințe respinse de către Occident.

Emmanuel Macron și Olaf Scholz vor încerca să găsească o soluție la tensiunile de la granițele Ucrainei, motiv pentru care se vor deplasa la începutul săptămânii viitoare la Moscova.

De la sfârșitul anului trecut și până acum, Rusia a comasat peste 120.000 de soldați la granițele Ucrainei, iar NATO și aliații sunt îngrijorați de o posibilă invazie rusească.

Viktor Orban și relațiile Ungariei cu „noua Rusie”

Articolul precedentRomânia ar putea fi inclusă în Visa Waiver în 2025. Andrei Muraru: „Facem eforturi foarte susținute în acest sens”
Articolul următorProtest la Craiova, din cauza poluării
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.