Sursa foto: Business Insider

Viktor Orban a declarat, într-un interviu pentru postul public de radio, că pentru Ungaria, gazul rusesc este crucial, afirmând că în următorii 15 ani Rusia va livra 4,5 miliarde de metri cubi de gaz anual, cu posibilitatea de a suplimenta cu încă 1 miliard de metri cubi, potrivit Agerpres.

De asemenea, Orban a dat asigurări că până în 2030, Ungaria va deveni prima țară din Uniunea Europeană care își reduce dependența de combustibili fosili până la 10% din mixul de energie.

Totodată, prim-ministrul Ungariei a amintit faptul că urmărește să mențină relațiile bune cu Rusia, precizând că poate juca un rol esențial în detensionarea relațiilor dintre Moscova și Occident.

Vladimir Putin și vizita sa în China

Orban a mai precizat, după recenta sa întâlnire cu Vladimir Putin care a durat mai bine de cinci ore, că a reușit să ajungă la un acord în legătură cu opt din nouă propuneri formulate de premier.

„Ne-am străduit mult să avem relaţii bune cu Rusia. Ungaria a avut relaţii proaste cu Uniunea Sovietică, dar acest lucru s-a terminat şi acum facem eforturi să avem un sistem diferit de relaţii cu noua Rusie”, a spus premierul ungar.

Reamintim că vineri, 4 februarie, Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul chinez Xi Jinping înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.  Potrivit publicației The Moscova Times, Putin i-a prezentat președintelui Chinei un plan prin care va furniza 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai exact, compania rusească Gazprom a semnat un contract pe 30 de ani pentru a furniza gaze printr-o nouă conductă ce leagă Extremul Orient al Rusiei de nord-estul Chinei.

Totodată, Rusia și China au cerut, într-o declarație comună emisă vineri, ca Alianța Nord-Atlantică să își retragă forțele armate din Estul Europei, iar Kremlinul a transmis că sprijină poziția Beijingului privind Taiwanul și că se opune independenței acestuia.

„Partea rusă reafirmă sprijinul său pentru principiul O singură China, confirmă că Taiwanul este o parte inalienabilă a Chinei și se opune oricărei forme de independență a Taiwanului”, mai arată declarația comună, potrivit Reuters.

Biden l-a avertizat pe Putin că orice mișcare a Rusiei în Ucraina va fi considerată o invazie

Articolul precedentSondaj INSCOP: Două treimi dintre români cred că pandemia de Covid-19 a fost provocată de elitele globale
Articolul următorSpania renunţă la obligativitatea purtării măștii în aer liber
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.