Sursa foto: Facebook/ Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a precizat, vineri, că Alianța, ca organizație, nu trimite arme letale Ucrainei, dar pe plan bilateral alte țări membre fac acest lucru.

De asemenea, oficialul a reamintit că ceea ce face NATO, conform dreptului internațional, este să ajute Ucraina să „îşi apere libertatea, teritoriul şi tradiţia democratică.”

”Ceea ce facem noi este perfect în concordanţă cu dreptul internaţional, având grijă să nu transformăm şi aşa un conflict complicat şi sângeros într-o conflagraţie la nivel mondial”, a spus Geoană, potrivit news.ro.

Rusia continuă să bombardeze orașe-cheie din Ucraina. Peste 3 milioane de cetățeni ucraineni au părăsit țara din cauza războiului, iar numărul va crește

Totodată, secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice a amintit că ajutorul pe care Occidentul îl oferă armatei ucrainene și voluntarilor ucraineni constă în echipamente, combustibil, muniție și veste antiglonț.  

„Există în acest moment un dialog aproape în timp real între Ucraina şi ţările din Occident”, a mai declarat Mircea Geoană.

De asemenea, oficialul este sceptic în ceea ce privește o încetare a focului, menționând faptul că Rusia va continua asaltul în trei direcții strategice în jurul Kievului, în este și în sud.

„(…) Anticipăm că acest conflict va mai dura. Amplificând numărul de victime, amplificând victimele civile, adevărate acte de război și suntem, evident, în deplin acord cu Curtea Penală Internațională care a declanșat o anchetă cu privire la crime de război efectuate de Federația Rusă”, a declarat Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a adus clarificări referitoare la zona de interdicție aeriană cerută de Zelenski și de Estonia. Acesta a spus că ea trebuie implementată și asigurată de către Alianță, ceea ce ar însemna că va trebui să „tragă în avioanele rusești, să bombardeze aeroporturile rusești și din Belarus.”

„Înseamnă, de fapt, un act de război direct cu Federația Rusă. Asta nu înseamnă că nu există alte metode, inclusiv sisteme moderne de armament care să asigure apărarea anti-aeriană. Sisteme apărare anti-rachetă, sisteme anti-tanc și multe alte dispozitive de ultimă generație (…)”, a concluzionat Mircea Geoană.

Citește și articolul: Rusia, despre NATO: „Nu este un porumbel al păcii”. Promisiunea Statelor Unite și extinderea Alianței în Est

Articolul precedentUn militar român a fost ucis de tanc în poligonul de la Smârdan
Articolul următorPapa: “Războaiele sunt injuste. Inimile noastre plâng în fața copiilor, a femeilor ucise, a tuturor victimelor războiului”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.