Sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis

„Mingea” e în „terenul” Alinei Gorghiu, la Ministerul Justiției, în ceea ce privește urmărirea penală pentru crime împotriva umanității în ceea ce îi privește pe fostul premier post-decembrist Petre Roman și pe fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu.

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele României a transmis instituțional, către ministra Justiției cererile de urmărire penală a celor doi, „astfel cum au fost solicitate”, în dosarul Mineriadei din 1990.

Din ce se detaliază oficial, dosarul a fost deschis în 2014, fiind instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, actele de procedură administrative fiind luate „având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ce îi vizează pe domnul Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și pe domnul Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României”.

Anterior, se mai precizează în comunicat, „Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri”.

Astfel, au fost transmise ministrului justiției: cererea de urmărire penală a domnului Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României în perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracţiunilor contra umanităţii în variantele normative prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 1.315 subiecţi pasivi secundari), lit. j) (cel puţin 1.214 subiecţi pasivi secundari) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii;

cererea de urmărire penală a domnului Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României în perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracţiunilor contra umanităţii în variantele normative prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 1.315 subiecţi pasivi secundari), lit. j) (cel puţin 1.214 subiecţi pasivi secundari) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii”, transmite Administrația Prezidențială.

Articolul precedentPiedone, în continuare primul în sondaje la Primăria Capitalei; purtătorul de cuvânt al PSD: „Ne jucăm şansa până la capăt”
Articolul următorALERTĂ! GENERALUL GRU, LIPAEV, TRIMIS de PUTIN în ROMÂNIA!