Budăi, despre creșterea pensiilor. „Nu a fost o promisiune, ci a fost o lege care avea anumiți pași”

Creșterea de 40%, din campania electrorală, s-a transformat într-una de doar 10%

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat la Realitatea Plus că majorarea pensiilor cu 40%, așa cum a susținea PSD în campania electorală din 2016, nu se putea face deodată, ci se aplica gradual până la această valoare. De altfel, precizează că prin venirea la guvernare și negocierea pachetului social s-a făcut un nou pas în această direcție.

Concret, prin OUG aprobată miercuri, valoarea pensiei minime a crecut cu 25%, de la 800 de lei la 1.000 de lei, în timp ce valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 10%, de la 1.442 de lei la 1.586 de lei. Mai mult, potrivit unei alte Ordonanțe ce urmează să fie aprobată în ședința de vineri, pensionarilor cu pensii sub 1.600 de lei li se va acorda un ajutor, astfel încât în luna ianuarie, niciunul dintre aceștia să nu aibă venitul sub nivelul de 2.200 de lei.

„Nu a fost o promisiune, ci a fost o lege care avea anumiți pași pentru a intra în vigoare. Când PSD a câștigat alegerile și-a propus ca, până la terminarea mandatului, să fie dublat punctul de pensie până în 2024. Nu aveam de unde să știm, în 2016, că în 2019 va fi o moțiune de cenzură și va pica guvernul PSD. Am încăput să lucrăm la lege și ni s-a spus să rezolvăm inechitățile din sistem. (…) S-a scris legea. Noi nu am spus că în 2017 vom dubla, ci că vom începe din 2017, am făcut atunci 2 majorări, dar am crescut și economia ca să avem de unde da bani”, a declarat Marius Budăi la Realitatea Plus.

De altfel, acesta a precizat că la momentul la care trebuia acordată ultima tranșă pentru a se ajunge la suma majorată cu 40%, social democrații nu mai erau la guvernare. Reamintim că legea privind majorarea din 2020 a fost abrogată, pe fondul pandemiei, care a dat peste cap întregul buget.

„Nu am mai fost noi în 2020 când trebuia să fie acordată acea ultimă tranșă. A fost o lege, iar acum, când am revenit la guvernare, am majorat pensiile mici cu 25%, acordăm o creștere de 10% a punctului de pensie, plus sprijinul de 1.200 de lei pentru cei cu pensii de sub 1.600 de lei. (…) Am majorat pensiile, iar acum avem 16 miliarde de lei deficit la pensii, mai ales după ce țara a fost în criză. Asta nu înseamnă că nu trebuie să continuăm să creștem veniturile mici. Noi am intrat în negocierile pentru coaliție cu o linie roșie de pachete sociale, care însemna intrarea sau nu, la guvernare”, a precizat Budăi, adăugând că nu a fost vorba de vreo ambiție pesedistă.

Budăi caută soluții pentru sprijinirea, în continuare, a pensionarilor. Dar nu acum, ci mai aproape de 1 aprilie

Articolul precedentDaniel Ghiță (PSD) vrea libertate, nu certificat verde
Articolul următorFranța interzice călătoriile neesențiale ale persoanelor care vin din Marea Britanie