Budăi caută soluții pentru sprijinirea, în continuare, a pensionarilor. Dar nu acum, ci mai aproape de 1 aprilie

Întreaga populație este sprijinită în această iarnă la plata facturilor la energie electrică și gaze, în contextul creșterii alamante a prețului, prin compensarea limitată a facturilor.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a afirmat că soluțiile pe care guvernanții le-au găsit pentru susținerea populației în plata facturilor la energia electrică, respectiv gaze, sunt valabile până la finalul lunii martie, dar că se va încerca pelungirea sprijinului și după această dată. Mai mult, ministrul afirmă că este un plus faptul că în cadrul pachetului social s-a putut găsi varianta acordării ajutorului de 1.200 (atât era discuția inițială), cei drept, invers proporțională cu venitul celor mai săraci pensionari, astfel încât niciunul dintre aceștia să nu aibă în luna ianuarie un venit mai mic de 2.200 de lei.

„Prima grijă a fost ca pe perioada de iarnă persoanele vulnerabile să fie protejate. Ceea ce va fi după 31 martie (n.r. când expiră compensarea facturilor la energie electrică și gaz) vom vedea și vom anunța. În plus, față de ceea ce am aprobat deja în Parlament, plafonare, compensare, dar și față de discuțiile pe care le-am avut deja cu Ministerul Economiei, ANRE, Ministerul Muncii, prin acel ordin comun cu Ministerul de Finanțe, cum se face compensarea și partea tehnică din spatele acestor măsuri, avem acest pachet social care vine în sprijinul acestora pe perioada rece”, a declarat Budăi, în conferința de presă de după ședința de guvern. Acesta a subliniat faptul că va fi anunțată o eventuală nouă măsură, în momentul în care se va lua o astfel de decizie.


Reaminitim faptul că parte dintre furnizorii de energie electrică au anunțat deja o majorare, considerabilă, a tarifului începând cu 1 ianuarie. De exemplu, la Electrica, este vorba de două dintre „componentele” de preț pe care le regăsim în facturile de energie, prețul efectiv al energiei electrice, de la 0,32452 lei per kWh la 0,8955 lei per kWh, respectiv „contribuție cogenerare de înaltă eficiență” de la 0,01712 la 0,02554 lei per kWh, o creștere a prețului final de 92,62%, însă doar cel care energiei active este „prins” în compensare.  

„S-a majorat astăzi pensia minimă, de la 800 de lei, până la 1.000 de lei şi avem acest ajutor. Persoanele care au pensia minimă acum de 1.000 de lei, primesc 1.200 de lei, astfel încât în luna ianuarie să aibă un venit de 2.200 de lei. Pe acelaşi principiu, se merge ca toţi pensionarii din România care au pensie mai mică sau egală cu 1.600 să aibă în luna ianuarie, venitul de 2.200, astfel încât calculul se face gradual şi se implementează această măsură”, a explicat ministrul.

Totodată, Budăi susține că este „important este că acest guvern şi coaliţia politică din spatele Guvernului a găsit o metodă de a realiza ceea ce nu se putea realiza din punct de vedere constituţional, prin diferenţă la valoarea punctului de pensie, să îi sprijine pe acei bunici care au pensiile cele mai mici”, a mai spus Ministrul Muncii.

Marius Budăi: „Nu Ministerul Muncii gestionează pensiile speciale”

Articolul precedentFlorin Roman și-a dat demisia din funcția de ministru al Cercetării și Digitalizării
Articolul următorUpdate.Un fost jurnalist a ajuns în cârje după vaccinul anti Covid. Acum se luptă să demonstreze diferența dintre ”tratament”și „recuperare medicală”