Vaccinarea cu AstraZeneca ar putea fi sistată

Cererea tot mai mică pentru vaccinare, în general, și pentru acest ser în special a făcut ca ultimul lot disponibil să expire

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță  a afirmat, marți, că în urma numărului mic de persoane care au ales să se vaccineze cu serul AstraZeneca, s-a propus sistarea adinistrării acestui ser. Decizia, potrivit lui Gheorghiță, vine după ce ultimul lot de vaccin a expirat, însă acesta dă asigurări că pentru pentru cei care au programare la rapel se va face o livrare cât mai rapidă, astfel încât aceștia să îți poată încheia schema de vaccinare.

„La 31 octombrie, ultimul lot disponibil de vaccin de la compania AstraZeneca a ieşit din perioada de valabilitate, motiv pentru care a fost retras din centrele de vaccinare. Persoanele care erau programate au fost anunţate să nu se mai prezinte la programare şi vor fi rechemate în momentul în care urmează să primim un nou lot de vaccin AstraZeneca”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a mai transmis că au fost făcute solicitări în acest sens şi sunt aşteptate livrările cât mai repede, încât persoanele care au primit prima doză de vaccin AstraZeneca să poată să finalizeze doza de vaccinare. „Reamintesc faptul că rapelul la această doză 2 este recomandat la 8 săptămâni, însă, există un interval acceptat până la 12 săptămâni în care se poate efectua doza a doua fără să fie compromisă eficienţa şi eficacitatea”, a mai precizat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit raportului CNCAV, din 15 februarie, au fost administrate 852.031 de doze AstraZeneca, 433.302 de persoane fiind vaccinae cu prima doză, iar 418.724 au „schema completă”.

De la începutul campaniei de vaccinare, 7.511.621 de persoane au primt prima doză, în timp ce 6.959.077 au schema completă, iar 1.222.622 au și doza „booster”.

În România au fost disponibile patru seruri: Pfizer (rapel la 21 de zile), Moderna (rapel 28 de zile), AstraZeneca (rapel 8 săptămâni) și Johnson&Johnson (doză unică). Reamintim că doza „booster” se administrează începând din 28 septembrie, pentru primele trei vaccinuri (cu ser cu ARn mesager – Pfizer și Moderna), respectiv din 8 noiembrie pentru Johnson&Johnson, unde se poate administra chiar și serul de la Johnson&Johnson.

„Vaccinarea la chiuvetă” decredibilizează România

În ziua în care procuroii DNA au efectuat percheziții în cel mai amplu dosar privind vaccinarea fictivă, cu peste 2.000 de certificate de vaccinare emise de același centru (Vama Petea), medicul Valeriu Gheorghiță trage un semnal de alarmă cu privire la problemele, atât sanitare, cât și de imagine, cu care se poate confrunta România.

Acesta și-a arătat îngrijorarea, dar și mâhnirea, considerând că este „absolut rușinos, din punctul meu de vedere, pentru corpul medical care participă la astfel de acţiuni frauduloase şi care încurajează astfel de acţiuni”, dar în același timp a transmis că este nevoie de „toleranță zero” pentru astfel de acțiuni.  

„Situaţia nu este doar una medicală, că omul respectiv îşi pune viaţa în pericol, este şi una care nu face altceva decât să decredibilizeze România, în general, la nivel mondial şi în Europa, decredibilizează foarte mult corpul medical şi tot efortul făcut de colegii noştri în această pandemie, aproape doi ani de pandemie”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Zeci de percheziții DNA în cel mai recent dosar privind vaccinarea fictivă

Articolul precedentCîțu și-a luat „etalon” de negocieri din Olanda
Articolul următorPSD exclude varianta plății serviciilor medicale de către cei nevaccinați