Cîțu și-a luat „etalon” de negocieri din Olanda

„Nu aș grăbi lucrurile, vreau să facem ceva care să dureze. În Olanda sunt negocieri din martie”, afirmă premierul interimar

Președintele PNL Florin Cîțu admite blocajul în care s-a ajuns în negocierile cu PSD, dar că discuțiile sunt „într-o direcție bună”, chiar dacă sunt încă multe dintre domeniile în care nu s-a ajuns la un numitor comun. Ce altfel, Cîțu susține că această coaliție la care se lucrează intens și pentru care trebuie găsit „compromisul cel mai bun”, trebuie să fie una care să dureze, dând exemplu Olandei, care se află în negocieri de mai bine de o jumătate de an.

Pe lângă ministerele cu greutate pe care nu ar vrea să le scape din mână, dar mai ales cu poticnili pe temele populiste, în privința măririlor alocațiilor, pensiilor sau ale salariului minim, Cîțu susține în continuare că liberalii sunt cei care trebuie să dea primul premier, în contextul în care se merge pe ideea unui premier rotativ, cu mandat de 2 ani.

„Noi vrem să dăm primii premierul. Președintele are atribuțiile de a alege premierul. Noi vom veni cu o variantă, ne vom înțelege cu cei de la PSD, trebuie să mergem cu un nume. Este un premier al Coaliției. Nu va merge PNL cu un premier la Cotroceni. Atunci nu mai are sens să facem Coaliție”, a declarat Florin Cîțu. Acesta a spus că negocierile vor fi reluate miercuri și că nu vrea să grăbească lucrurile.

Cât privește coaliția, premierul interimar susține că aceasta vine după o perioadă lungă în care cele două partide au avut opinii clar diferite. „Nu aș grăbi lucrurile, vreau să facem ceva care să dureze nu să ne trezim peste două luni de zile că rupem coaliția. Dacă mai e nevoie de o zi în plus, o vom folosi. Va mai fi o discuție mâine. În Olanda sunt negocieri din martie, toată Europa e în criză. Vrem să găsim compromisul cel mai bun pentru această situație”, a mai spus Florin Cîțu.

De partea cealaltă, social democrații exclud varianta ca premierul de la PNL pentru următorii 3 ani să fie Nicolae Ciucă, dar nici pe Florin Cîțu nu îl pot accepta. „La PSD există decizia că se poate merge prin rotație. Așteptăm și de la PNL o decizie în acest sens. După aceea intrăm în negocieri și vom hotărî. Ponderile parlamentare contează cel mai mult. PSD este pregătit să ducă toate negocierile posibile ca să deblocăm (…) Să vină domnul Ciucă prim-ministru pentru următorii 3 ani este exclus”, a spus Ciolacu, marți.

„Nu îmi dau seama, e înghesuială mare”

Pe de altă parte, liderul UDMR Kelemen Hunor susține că „blocajul” vine pentru că fiecare dintre partidele care ar da premierul în varianta rotativă vrea să înceapă primul. „Colegii noştri nu s-au înţeles şi fiecare doreşte să fie primul. Ei trebuie să decidă şi am înţeles că asta va fi decizia de astăzi a liberalilor, dacă acceptă ideea de rotaţie, dar cine urcă primul, aici nu ştiu, nu îmi dau seama, e înghesuială mare”, a declarat Kelemen Hunor.

Totodată, acesta afirmă că indiferent de cel care va începe „rotativa” – o situație în premieră pentru politica românească – „o coaliţie, funcţională, indiferent cine este premierul trebuie să fie un preşedinte de partid”, a mai spus preşedintele UDMR, explicând că altfel nu va merge, fapt care nu va detensiona nici pe departe atmosfera negocierilor dintre PNL și PSD.

Lucian Bode consideră că viitorul premier trebuie să vină din partea PNL

Articolul precedentSute de euro falși în București. Procurorii au trimis în judecată doi inculpați
Articolul următorVaccinarea cu AstraZeneca ar putea fi sistată