PSD exclude varianta plății serviciilor medicale de către cei nevaccinați

USR și PNL au susținut, prin amendamente, ca persoanele ce nu s-au vaccinat să își plătească spitalizarea în cazul în care sunt confirmate Covid

Deputatul PSD Alexandru Rafila a afirmat, marți, după discuțiile privind introducerea certificatului verde că social democrații nu susțin amendamentele depuse de USD și PNL,potrivit cărora persoanele nevaccinate, dar confirmate Covid să își plătească serviciile medicale. De altfel, Rafila exclude total această variantă, subliniind faptul că un astfel de demers ar putea avea efect invers, un număr tot mai mare de persoane infectate nu se vor mai prezenta la spital, ceea ce ar putea duce la alte situații greu de gestionat.

Ungureanu (USR): „Dacă refuzi vaccinul, atunci când ajungi la spital, plăteşte!”

„Nu s-a ajuns la o concluzie referitoare la certificatul verde. Doar vreau să vă spun că proiectul de lege care a fost respins de Senat, în momentul de faţă, are extrem de multe amendamente. Am văzut că sunt chiar 42 de pagini de amendamente pentru un proiect de lege care avea două pagini. Trebuie să le putem discuta, înţelege, în primul rând. Câteva lucruri de principiu: în mod evident, nu am fost de acord şi cred că au înţeles şi partenerii noştri de discuţie că această problemă a plăţii serviciilor medicale de către cei care nu sunt vaccinaţi este exclusă”, a spus Rafila, la Palatul Parlamentului.

Totodată, fostul reprezentant al României la OMS a subliniat că scopul pentru care s-ar introduce acest document, care atestă vaccinarea, testul negativ Covid sau trecerea prin boală, trebuie să aibă în prim plan protejarea sănătății publice, astfel încât instituțiile și școlile să poată funcționa cât mai aproape de normal. Mai mult, Rafila susține că „trebuie să existe însă instrumente măsurabile şi atunci trebuie să se ştie când îl introduci, când situaţia epidemiologică o impune şi care sunt criteriile de renunţare la certificatul verde în funcţie de un anumit context epidemiologic. Sunt nişte lucruri care trebuie să fie foarte clare, transparente şi măsurabile şi populaţia să fie informată din timp, nu în momentul în care se iau astfel de decizii”, a afirmat Alexandru Rafila.

În acest sens, de exemplu, în Austria au fost anunțate măsuri dure pentru cei nevaccinați încă de la începutul lunii septembrie, astfel că populația a avut timp să se orienteze spre vaccinare. De altfel, cei nevaccinați au nevoie de test negativ Covid pentru a putea merge la locul de muncă.  

Rafila consideră că certificatul verde nu a fost „explicat foarte clar”

Articolul precedentVaccinarea cu AstraZeneca ar putea fi sistată
Articolul următorEXCLUSIV. Firma de salubritate Supercom SA, la un pas de insolvență, deși are încasări fabuloase. „Lovitura” vine din partea celui mai mare concurent de pe piața deșeurilor. Document