Furtuni
Furtuni.Sursa foto: Toxel Magazine

Precipitații violente și furtuni tot mai dese ar putea apare din cauza supraîncălzirii Mediteranei, ca urmare a schimbărilor climatice. Aceste fenomene vor apare tot mai des în acest an, odată cu evaporarea apei în timp ce atmosfera se răcește, potrivit g4media.ro.

Astfel, Place de la Comédie din Montpellier, în regiunea Hérault, a fost străbătută duminică de un torent de noroi în miniatură, după ce ploile au cuprins tot orașul

Potrivit meteorologilor, cauza o reprezintă  supraîncălzirea Mării Mediterane, temperatura depășind 30°C de la sfârșitul lunii iulie. Temperaturile inregisrrate sunt cu 4 până la 6°C mai mari decât cele normale pentru această perioada a anulu iar răcirea atmosferei ar putea duce la precipitații violente. Temperaturile actuale ale Mării Mediterane, care vor crește  masa de aer cald care se va elibera la toamnă, îi îngrijorează pe meteorologi.

„Riscul este foarte mare în acest an. Din punct de vedere fizic, energia acestor furtuni este legată de evaporarea de la suprafața mării. Cu cât apa este mai caldă, cu atât energia este mai mare”, avertizează Caroline Jane Muller.

„Vara, se formează un strat de apă caldă la suprafață, iar dacă nu bate vântul, acest strat va progresa în adâncime și putem ajunge la temperaturi cu mult peste 13°C (temperatura la care trăiesc organismele marine la 20 de metri de coastă, n.r.) la o adâncime de 20, 30 sau 40 de metri”, a explicat,Thierry Thibaut, profesor de ecologie marină la Institutul mediteraneean de oceanologie. 

Condițiile marine favorizează apariția unor tulburări violente

 Episoadele mediteraneene, numite uneori „Cevennes”, sunt cauzate de „urcarea de aer cald, umed și instabil dinspre Marea Mediterană, care poate genera furtuni violente”. „Ele apar în special toamna, când marea este cea mai caldă, ceea ce favorizează o evaporare puternică.

„Suntem obișnuiți să vedem furtuni mai mult sau mai puțîn violente în luna septembrie în sudul Franței. Acesta este cazul episoadelor din Cevennes. De obicei, în Marea Mediterană se înregistrează aproximativ zece furtuni pe an. Dar cu cât apa este mai caldă, cu atât acest tip de episod va fi mai violent”, explică Caroline Jane Muller, cercetător CNRS detașat în Austria. Furtuni mediteraneene au fost observate în special în 2015, când 20 de persoane au murit în urmă inundațiilor între Mandelieu și Nisa.

România, la extreme: Furtuni puternice după zile caniculare

Articolul precedentProtest miercuri, la sediul Ministerului Muncii
Articolul următorEduard Novak, după ce Ministerul Sportului a ignorat lotul național de canotaj: Nu au fost invitați!