Sursa: Facebook

Disensiuni între membrii lotului național de canotaj al României și reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului.

Lotul național României a câștigat opt medalii la Campionatelor Europene de Canotaj, însă la sosirea în țară niciun reprezentant al MTS nu i-a așteptat pentru a-i felicita, ceea ce i-a făcut pe sportivi să facă unele comentarii și comparații cu „băile de mulțime” pe care autoritățile le fac în alte ocazii.

Delegația României de la CE de Canotaj s-a întors de la Munchen cu 8 medalii, 5 dintre acestea fiind de aur, iar sportivii din lotul național de canotaj au dorit să sublinieze că reprezentanții Ministerului sunt interesați de performanțe selectiv.

Ministrul Eduard Novak a încercat să își spele imaginea explicând că organizatorii evenimentului nu au anunțat și nici nu au invitat pe nimeni în afară de jurnaliști. Cu toate acestea, explicațiile oferite de Novak pe Facebook nu prea au convins pe nimeni, comentariile la postare fiind nefavorabile:

Vreau să felicit încă o dată canotorii români, dar și antrenorii, federația și pe toți cei care au pus umărul la rezultatele lor remarcabile, pentru performanțele istorice de la Campionatele Europene. Am transmis mesaje de felicitare, publice și private, și în timpul competițiilor, pe care le-am urmărit îndeaproape, cu emoție, mândrie și interes.

Primirea delegației noastre la revenirea în țară a fost organizată de Federația Română de Canotaj. Federația a programat evenimentul, s-a ocupat de închirierea Salonului Oficial și a invitat presa. Ministerul Sportului nu a fost invitat să participe nici la organizare, nici la evenimentul în sine, și nici nu a primit o informare oficială în acest sens. Vă asigur că am fi onorat cu mare bucurie orice propunere de participare, în orice formă, cum am făcut-o de atâtea ori când sportivii români au revenit în țară cu rezultate internaționale.

Am tot respectul pentru canotaj, este unul dintre sporturile cu cea mai constantă și îndelungată tradiție în performanță. Aprecierea corectă a rezultatelor deja obținute, dar și a potențialulul pe care acest sport îl are, au făcut ca Ministerul Sportului să crească în acest an bugetul alocat Federației Române de Canotaj cu peste 50%. Toate solicitările către minister au fost aprobate, am manifestat deschidere și susținere, tocmai pentru că respectăm valoarea și competența.

Rezultatele de la Munchen sunt istorice, cu adevărat. Este regretabil că aceste momente de glorie, la care sportivii au dreptul și de care ar trebui să se bucure din plin, sunt deturnate pe un fond care nu are nimic de-a face cu performanța sau cu realitatea, cu esența sportului sau a succesului. Și este regretabil și că revenirea junioarelor de la gimnastică nu are parte de aceeași atenție.

Vă asigur că nu există bucurie mai mare pentru mine decât reușita unui sportiv și că am un respect nesfârșit pentru sacrificiul și munca din spatele acestor reușite. Canotorii români sunt niște eroi. Le doresc să nu se lase umbriți de acest fals conflict și le mulțumesc pentru bucuria pe care ne-au adus-o tuturor!”.

Toată tevatura s-a stârnit după ce delegația a revenit din Germania.

Le urăm vacanţă plăcută în continuare, să ne urmărească la televizor. Probabil că trebuie mai multe rezultate, iar dacă vom reuşi atunci sper că vor face un mic deranj şi vor veni aici alături de noi”, a spus Simona Radiş, campioană europeană și la dublu vâsle, dar și cu barca de 8 plus 1.

Mădălina Bereş, medaliată cu aur şi bronz la CE, a subliniat că speră ca măcar după Mondialele de luna viitoare lotul de canotaj va avea atenția Ministerului, dând drept exemplu situația dublului campion mondial la înot, David Popovici.

Articolul precedent Supraîncălzirea Mării Mediterane ar putea conduce la apariția furtunilor și ploilor abundente
Articolul următor Salvamont România, apel către turiștii care fac drumeții montane: Prevenirea accidentelor montane trebuie să fie prioritatea noastră, a tuturor