sursă foto: captură video Digi 24

În fapt, liberarea condiționată (n.r acesta este termenul corect, liberare, nu e o eroare de tastare)a fostului șef PSD, Liviu Dragnea, înseamnă că acesta a executat cea mai mare parte din pedeapsă și a avut un comportament decent în penitenciar. Faptele pentru care a fost condamnat nu se șterg, iar restul pedepsei din această condamnare(șase luni) rămâne de executat, dacă va fi condamnat definitiv în celelalte două dosare penale care sunt pe rol, tot pentru fapte de corupție.

Cum a ajuns Dragnea să fie pus în libertate de una dintre cele mai controversate judecătoare

Cererea de liberare condiționată formulată de apărătorii lui Dragnea a avut un drum lung. După mai multe cereri de recuzare, respectiv de strămutare(n.r mutarea dosarului la o altă instanță din țară), fostul lider social-democrat a ajuns să fie judecat la Giurgiu, chiar de președinta Tribunalului, Adriana Pencea.

Inițial, cererea a ajuns la completul din care făcea parte un alt magistrat, Ana Lazăr, care a decis să se abțină.

Potrivit unor surse judiciare, magistrații au preferat să se abțină, pentru a nu deveni ținta atacurilor media, însă, statutul lor le impune să judece fapta, nu persoana.

Judecătoarea Adriana Pencea a mai fost în atenția publică, după ce asupra ei au planat suspiciuni de luare de mită de la Sile Cămătaru. Acuzațiile nu au putut fi probate.

Cine este judecătoarea Adriana Pencea. Ce legătură are cu solicitarea de strămutarea a cererii lui Dragnea

Adriana Pencea, președinta Tribunalului Giurgiu, este una dintre puținii magistrați din țară care a fost de acord cu modificările la Legile Jusțiției, promovate de PSD, condus de Liviu Dragnea, la acea vreme. Mai exact, în timp ce colegii ei de breaslă protestau pe holurile instanție, Adriana Pencea îi critica în scris.

Iată un fragment din declarația lui Dragnea din instanță, la judecarea cererii de strămutare formulată de avocații lui Dragnea, din care rezultă că nu s-a dorit să fie judecat de vreun magistrat prostestatar:

„Mi-am dorit şi imi doresc să am parte de un proces corect, echitabil. Dacă sunt doar 3 judecători care au semnat, mă fortez mult să cred în coincidenţă, dar mi-e greu să cred. Am suspiciuni mai grave, mai ales din punct de vedere politic, în privinţa unor magistraţi”, a declarat Liviu Dragnea, notează adevărul.ro

Cine a admis cererea de strămutare a dosarului lui Dragnea

Decizia de strămutare a fost luată de judecătoarea Nicoleta Nolden de la Secția I penală a Curții de Apel București, o altă judecătoare controversată în opinia asociațiilor civile. Ea a devenit cunoscută opiniei publice, după ce a desființat hotărârea Secţiei pentru judecători a CSM din decembrie 2018 prin care a fost stabilită componenţa completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi hotărârile Colegiului de conducere al ÎCCJ privind numărul şi tragerea la sorţi a completurilor de 5 judecători pe 2019.

Societatea civilă e revoltată

Liviu Dragnea a fost în penitenciarul Rahova pe 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de I la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru fapte de corupție legate de angajarea fictivă și menținerea a două angajate la DGASPC Teleorman.

”Liviu Dragnea a fost eliberat condiţionat de către Tribunalul Giurgiu, căci de-aia a cerut strămutarea! N-am înţeles dacă i-au dat interdicţie de părăsire a teritoriului, aşa că este foarte posibil să-l caute cu Interpolul ca pe Udrea, Bica, Ghiţă, Mazăre. Încă o zi ruşinoasă pentru Justiţia Română”, au scris pe pagina oficială de Facebook, reprezetanţii comunităţii Corupţia ucide.

CSM nu s-a simțit lezat de afirmațiile lui Dragnea

Pe toată durata executării pedepsei, dar și imediar după liberare, Dragnea a susșinut că a fost condamnat politic. Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) nu s-a simțit lezat de astfel de afirmații, care ar putea pune sub semnul întrebării imparțialitatea judecătorilor și a rsspins cererea de apărare a sistemului judiciar. Anunțul a fost făcut de judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM.

Articolul precedentInundații în Germania: 80 de morți și peste 1.300 de dispăruți
Articolul următorCSM reacționează, după eliberarea lui Liviu Dragnea
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”