Ultima mișcare a lui Meleșcanu mi-a atras atenția – politicianul a trecut, cu câteva zile în urmă, la Partidul Puterii Umaniste, un partid parlamentar, firește, înființat în 2015 de către disidenții care nu-și doreau fuziunea cu Partidul Liberal Reformator al lui Călin Popescu Tăriceanu.

Ajuns la 79 de ani, Meleșcanu începe o nouă carieră în politică – este al cincilea partid din care face parte, omul arătându-se neobosit în acumularea de ideologii, care îi aduc un profit financiar pe măsură.

În cariera sa, Teodor Meleșcanu a îndeplinit funcția de Ministru de stat, Ministru al Afacerilor Externe; a fost membru și lider al delegațiilor române la diferite conferințe și reuniuni ale membrilor la Națiunile Unite, agențiile specializate, OSCE, Consiliul Europei, NATO, UEO și organizații regionale; a fost ales ca senator de Prahova, a fost membru în Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei¸a fondat partidul Alianța pentru România, împreună cu câțiva foști membri ai PDSR (Mircea Coșea, Iosif Boda, Marian Enache și alții), Meleșcanu fiind ales președintele acestui partid; a fost numit în funcția de ministru al Apărării Naționale; a fost ministru interimar al Justiției; a fost validat de Parlament în funcția de director al Serviciului de Informații Externe. În afară de activitatea diplomatică și politică, Teodor Meleșcanu a desfășurat și o activitate didactică, ca profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București, Catedra de relații internaționale.

Și dacă ne-am opri aici, am putea spune că omul nostru, născut la Brad, în 1941, este unul din cei mai valoroși politicieni de pe eșichierul românesc, dar nu este așa.

  • Teodor Meleșcanu a-nceput politica imediat după Revoluția din Decembrie, 1989, alături de cei trei trandafiri ai PSD-ului, care de fapt erau doi, Ion Iliescu și Petre Roman (partid de stânga)
  • În 1997, Meleșcanu simte că poate să fie propriul său șef și pune bazele Partidului Alianța pentru România (partid de centru-dreapta)
  • După doar patru ani, Alianța pentru Românie devine parte a Partidului Național Liberal (partid de centru-dreapta), unde Meleșcanu devine figură marcantă în politica noastră. În primăvara lui 2012, Meleșcanu intră în conflict cu președintele PNL de atunci, Crin Antonescu și se autosuspendă: ”Fiecare dintre noi avem dreptul la opinii, atât președintele partidului, cât și noi, cei care suntem membri de rând”, declara Meleșcanu în 2012. Pentru faptul că nu a respectat anumite sarcini și a fost un rebel, politicianul a fost exclus din partid
  • În ianuarie 2016, Meleșcanu a fost cooptat în Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (partid de centru-dreapta), condus de Călin Popescu Tăriceanu. La trei ani distanță, după ce fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, a fost ales în fruntea Senatului, scandalul a erupt. Călin Popescu Tăriceanu nu a suportat aroganța acestuia și a decis să-l dea afară din ALDE
  • În fine, cu câteva zile în urmă, Meleșcanu n-a suportat singurătatea și s-a înscris în Partidul Puterii Umaniste, ce-l are ca membru fondator pe Dan Voiculescu (partid de centru-stânga)

Așadar, Teodor Meleșcanu a circulat de la stânga la dreapta politicii românești și, ca orice globe-trotter care se respectă, sunt convins că a adunat de peste tot insigne, șepci, fulare, care să-i amintească de drumurile lui pe la porțile tuturor partidelor!  

Ziarul de Investigații

Articolul precedentTomograful dat gratuit de Tudorache Institutului „Matei Balș”, încă fără autorizație
Articolul următorPrimari din Bacău și Gorj, bănuiți că au încălcat legea pentru ca ei sau membri ai familiei să obțină foloase materiale